Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sture Åström: FN:s klimatpanel IPCC måste läggas ned

Annons

Ordföranden i Svenska FN-förbundet, Aleksander Gabelic, skriver att IPCC ”kunnat beslås med enskilda felaktigheter” och behöver gå i svaromål. Men det gäller inte småsaker. Det gäller grunden.

Jag är överens med Gabelic om att vi behöver vetenskapens hjälp för att bekämpa miljöproblemen. IPCC kunde vara en viktig kraft. Men dess stiftelse-urkund anger uppdraget: ”to asess . . . human-induced climate change”, det vill säga uppdraget begränsas till att: ”fastställa människans påverkan på klimatet”.

Vid det första stora mötet, som IPCC höll på 1990-talet, med forskare från olika discipliner och många länder, väntade sig dessa att få visa sina resultat och diskutera vidare forskning om de faktorer som påverkar klimatet. Så som vetenskapliga konferenser brukar gå till. Men ordföranden, svensken Bert Bolin, lade snabbt fram en resolution och krävde att alla skulle skriva under den.

Den slog fast dels att det pågår en exceptionell uppvärmning och dels att denna är orsakad av människans utsläpp av koldioxid.

Många ansåg ingendera tillräckligt bevisat och vägrade skriva på. Det hade ju varit varmt förut under romartiden och vikingatiden.

Sedan skriver Bolin i sin kommuniké att det råder ”konsensus” om resolutionens satser. Några protesterade och fick svaret att ”som ordförande tog jag mig rätten att ändra vetenskaplig text till mer förståeligt språk” (enligt Nils-Axel Mörner: The greatest lie ever told, sidan 2).

Bolin gjorde svart till vitt. Därmed spårade IPCC ur redan från början. Det är inte underligt att fusk och manipulationer av data nu upptäcks.

De som ifrågasatte hypotesen om koldioxiden har negligerats och utestängts från konferenserna.

Trovärdiga hypoteser om påverkan av solen har funnits sedan 1981 (Land-scheidt) och av den kosmiska strålningen sedan 1995 (Svensmark). De går väl ihop med varandra och med temperaturväxlingarna både i historisk tid och förhistorisk tid. Koldioxiden gör vare sig till eller från (Miskolczi).

Nu är polarisarna normala igen, glaciärerna krymper inte, haven stiger inte, orkanerna på Atlanten var 2009 färre än på flera decennier. Värmeperioden är slut. IPCC har haft fullständigt fel!

IPCC har motarbetat den öppenhet sund forskning kräver, visat grov inkompetens och ohederlig hantering av data. De har nu förskingrat sitt förtroende och kan givetvis inte anförtros att själva utreda fusket.

IPCC måste läggas ned.

Sture Åström

Helsingborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons