Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture Bergwalls rekordkrav: 15 miljoner i skadestånd – "Har fått utstå ett psykiskt lidande"

Sture Bergwall vill att staten ska betala honom 15 miljoner i skadestånd.
Anledningen det psykiska lidande Bergwall ska ha utsatts för under Thomas Quick-åren.

Vår reporter Anders K Gustafsson sammanfattar rekordkravet – Hör Sture Bergwalls juridiska ombud Angelica Rigborns kommentar:

Ansökan lämnades in till Justitiekanslern, JK, klockan 12.00 på fredagen. Bergwall söker ersättning för den tid han suttit frihetsberövad.

– Vi anser att Sture Bergwall har rätt till ersättning för psykiskt lidande efter att ha suttit frihetsberövad under en längre tid, säger Angelica Rigborn, Sture Bergwalls juridiska ombud.

Varför just 15 miljoner? Det är det största enskilda krav som förekommit.

– Det är vår samlade bedömning, sett till det psykiska lidande Bergwall fått utstå samt den tid han suttit frihetsbeprövad, att 15 miljoner är en rimlig summa, fortsätter Angelica Rigborn.

Bergwalls juridiska ombud menar att det har varit en total avsaknad av kritisk granskning kring de erkännanden som gjordes och att Bergwall varit påverkad av stark medicinering.

– Det har varit ett komplicerat ärende och att det tagit tid har bland annat att göra med att vi väntat på ett utlåtande som också ingår i anmälan, förklarar Angelica Rigborn.

Sture Bergwall vårdades på en sluten psykiatrisk avdelning. 1991 hade han dömts till psykiatrisk vård av Falu tingsrätt.

Tanken var att Bergwall skulle skrivas ut från kliniken året därpå, framgår det av skadeståndsanspråket till JK. Men så blev det inte.

När han vårdades på Säters sjukhus började Bergwall erkänna sig skyldig till ett 30-tal mord. Han dömdes sedan för åtta mord.

Men 2008 berättade Sture Bergwall för journalisten SVT-journalisten Hannes Råstam att han inte begått något av de mord som han erkänt. Efter en lång process friades han formellt för alla mord 2013.

Sture Bergwall kallade sig Thomas Quick under dessa år. Han bytte namn 1993 och bytte sedan tillbaka till Sture Bergwall år 2002.

Bergwall har valt att själv inte kommentera det krav på 15 miljoner som lämnats in till Justitiekanslern.