Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stylingtipsen som kan öka värdet

Plocka undan alltför privata prylar, gruppera det som hör ihop och försök hitta en röd tråd i inredningen. Det är några av homestylarnas tips.

Annons
Homestylarna Caroline Odd och Sara Silfverstrand på Västeråsföretaget Uni Form gör alltid hembesök innan de börjar ge några inredningstips. Men ett tips som funkar i de flesta sammanhang är att plocka undan och gruppera. Här, hemma hos Sara, skulle de till exempel rensa bland prylarna ovanpå vitrinskåpet och även snygga till inuti innan en försäljning.

Det är inte helt lätt att ge generella tips och råd när det gäller home- styling inför en försäljning. Det säger Caroline Odd och Sara Silverstrand från firman Uni Form i Västerås.

– Det är så mycket som spelar in. Till exempel arkitekturen, vem som bor där, vilka som kan tänkas vara spekulanter och hur rums-indelningen är, säger Caroline Odd när vi har slagit oss ner vid det mörkbruna matsalsbordet hemma hos Sara Silfverstrand på Lovisebergsvägen.

Att se till att det är städat, undanplockat och luktar fräscht är förstås ett generellt tips.

– Men det är rätt så självklara saker, fyller Sara i.

När de får ett uppdrag börjar de alltid med att göra ett hembesök.

– Sedan är det så olika vad bostadsägarna vill ha. Vissa vill ha hjälp med allt, andra vill bara ha råd och tips och gör sedan resten själva, säger Caroline.

Ett annat tips är att rensa bland personliga fotografier, till exempel bröllops-fotografiet ovanför sängen, och personliga prylar.

– Det är ju bostaden som ska visas, inte personerna som bor där. Det är viktigt att skapa en känsla för dem som kommer och tittar. Att de känner att här skulle de kunna bo, fortsätter Caroline.

Samtidigt är det en avvägning. Även om det ska vara undanplockat ska det inte se sterilt och obebott ut.

– Men bara att gruppera tavlor och prylar ger ett lugnare intryck än om sakerna är utspridda på flera ställen. Textiler är också bra, de tillför färg, en känsla av värme och dämpar ljud.

Men för många olika färger och mönster kan också kännas rörigt och dra ner helhetsintrycket.

– Det är även viktigt att tänka på vad som är bostadens styrka. Om det är utsikten ska man förstås inte dölja den med tjocka gardiner utan öppna upp så att det syns.

När Caroline och Sara kommer hem till en uppdragsgivare går de igenom alla rum och försöker hitta en röd tråd i inredningen.

– Det kan vara så att en fåtölj som står i hallen passar bättre i vardagsrummet. Eller att sovrummet blir helt annorlunda bara genom att möblera om, säger Caroline.

Båda tycker att bostaden ska vara möblerad, åtminstone delvis, när det är dags för visning.

– Annars är det jättesvårt att skapa sig en bild av hur det skulle kunna se ut eller om man får plats med matsalsbordet och soffan.

För den som vill gå ett steg längre har Sara och Caroline även kontakt med möbelfirmor där det går att hyra möbler till visningen.

– Och både vårat arvode och hyran av möblerna är avdragsgilla vid en försäljning.

Sara Silfverstrand säger att textilier, som mattor och kuddar ger en känsla av värme samtidigt som de dämpar ljud.
Blandningen på det här bordet ger ett rörigt intryck ...
... istället vill Caroline och Sara att det ska se ut så här.
Det är ett av de generella tips som Caroline Odd ger inför en bostadsförsäljning. Att hitta en röd tråd i inredningen och att gruppera tavlor och prylar är andra råd.
Om det är utsikten som är bostadens styrka ska man förstås inte dölja den bakom tjocka gardiner, säger Sara Silfverstrand.
Sara Silfverstrand, till vänster, tycker att det kan vara snyggt att blanda gammalt och nytt. Här hemma vid matsalsbordet tillsammans med kollegan Caroline Odd.
Annons