Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrelseordföranden avgår - men flyglinjen till Helsingfors blir kvar

Flygplatsbolagets styrelseordförande Lena Söderberg (S) avgår. Samtidigt meddelar Nextjet att flyglinjen till Helsingfors inte läggs ner.

Lena Söderberg vill inte kommentera händelsen utöver det pressmedelande som kommer att släppas senare under dagen, meddelar hon till VLT i ett sms. I pressmeddelandet säger hon följande:

– Jag har idag lämnat in min begäran om entledigande från uppdraget som ordförande för Nya Västerås flygplats. Då jag är vald av fullmäktige kommer min begäran att behandlas vid nästkommande kommunfullmäktigemöte, den 10 november, och avgången blir definitiv när Bolagsverket mottagit informationen, säger Lena Söderberg, avgående ordförande Nya Västerås flygplats. Jag vill betona att bakom min begäran ligger ingen schism, varken från mitt parti eller från mina styrelsekamrater. Beslutet är mitt eget, avslutar hon.

Anders Teljebäck är kommunstyrelsens ordförande.

Din partikamrat Lena Söderberg lämnar sin post som styrelseordförande i flygplatsbolaget. Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är jättetråkigt. Hon har varit en lojal styrelseordförande i sex år. Hon har pratat en tid om att runda av och det här var kanske ett bra tillfälle.

Har du något ansvar i händelseförloppet kring flygplatsen?

– Man kan aldrig avsäga sitt ansvar oavsett som styrelseordförande i Västerås Stadshus ab eller som kommunstyrelsens ordförande, så de är klart jag har ett ansvar.

Har du i och med dina utspel i media drivit fram beslutet att säga upp avtalet?

– Nej, det tror jag inte. Det jag sagt har jag sagt för att det har varit bråttom.

Anders Teljebäck säger att han nu måste blicka framåtoch hitta en ny passande ordförande för flygplatsbolaget. Han säger också att han är positiv till att flyglinjen till Helsingfors blir kvar.

Samtidigt som beskedet om att Lena Söderberg avgår så går Nextjet ut med att flyglinjen till Helsingfors kommer att finnas kvar trots att avtalet som kommit av upphandlingen med flygplatsbolaget hävts.

– Vi är nöjda med bokningsingången, och vi vet att det tar tid innan passagerarna ändrar sina resvanor. Responsen från de som redan hunnit resa med oss är oerhört positiv, säger Magnus Ivarsson, Nextjets VD, i ett pressmeddelande.

Flygplatsbolaget nytillträdda vd Tezz Torsdotter vill inte säga något om Lena Söderbergs avgång.

– Det är ett beslut som Lena har tagit och jag har ingen kommentar varken om beslutet eller anledningen till det.

Nextjet har meddelat att flyglinjen ska finnas kvar. Hur ser du på det?

– Jag har själv inte pratat med operatören. Men jag ser positivt på att de samtal vi fört under den senaste vecka har lett fram till att operatören kan tänka sig att fortsätta att utvecklat linjen från flygplatsen. Diskussionen kommer att fortätter i morgon.

Det var i somras som Västerås Flygplats upphandlade en ny flyglinje till Helsingfors. Nextjet vann och startade sina flygningar 15 september. Avtalet löper över 2 år.

– Vi fortsätter alltså med linjen även om avtalet säges upp, säger Henning Lindberg som är försäljnings- och marknadschef Nextjet.

Han vill inte kommentera Lena Söderbergs avgång.

James Harrisson (M) som är vice ordförande i flygplatsbolaget:

– Hela styrelsen tycker att detär beklagligt naturligtvis men vi respekterar ordförandes beslut och förväntar oss ett gott samarbete med nästa ordförande som utses på nästa kommunfullmäktige.

Läs också: Efter förtroendekrisen – styrelseordföranden för Västerås flygplats avgår

Läs också: Ledare Nu krävs nya tag i flygplatsstyrelsen – utse en ordförande med kompetens istället för lojalitet

----------------------------------------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare- och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.