Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrkvartetten var pressad om äldreomsorg

Vad händer i Västerås efter valet 2018?

Mer pengar till skolan gör skolan bättre. Men det är inte säkert att mer pengar till äldreomsorg gör äldreomsorgen bättre. Där kan det finnas, eller har i varje fall funnits, "luft i systemet".

Det var svaret från Styrkvartetten i Västerås (S+MP+C+KD) när Västeråsfullmäktige debatterade kompletteringar i budgeten för 2017. I varje fall i början.

Mot slutet av den långa debatten var formuleringarna betydligt mjukare. Då talade majoriteten om att det i budgeten för 2018, som ganska snart ska börja diskuteras i nämnder och styrelser, kan behövas mer pengar till äldreomsorgen.

Det visar att debatter i fullmäktige kan ge resultat, trots att alla i förväg vet hur omröstningarna kommer att sluta. Styrkvartetten fick redan nu öppna för mer pengar till äldreomsorgen, trots att den i budgetkompletteringarna hade prioriterat skola, bostadsbyggande och bättre stöd åt nyanlända.

Så lär det nog också bli. För 2018 är valår och rapporterna om bristerna i äldrevården och om orimliga arbetsvillkor för personalen har stor genomslagskraft.

Det har länge talats och varnats för att kostnaderna för omsorg måste öka i takt med att antalet äldre blir fler.

I vanlig ordning hade pendeln också svängt för långt i Sverige. Äldreboende hölls tillbaka och de äldre skulle helst bo kvar hemma.

Sent omsider verkar politikerna överens om att bygga ut olika former av äldreboende, men det tar tid att komma i kapp.

Grundskolan är ett annat sorgebarn. Det ter sig märkligt att Västerås hamnar så lågt i alla skolrankningar för grundskolan, medan det går bättre för gymnasiet. Här får vi se om det räcker med mer pengar till grundskolorna.

När det gäller bostadsbyggande är de traditionella partierna överens. Det är bra att befolkningen växer så mycket som möjligt och debatten handlar om att det byggs för lite.

Här har SD en helt egen linje. Färre invandrare, hur det nu ska kunna uppnås i en enskild kommun, ska ge mindre bostadsbyggande.

Det går redan att ana konturerna för nästa valrörelse. SD fotsätter spela i en egen division, medan flera av de övriga partierna behöver samarbeta för att bilda majoritet.

Om Styrkvartetten förlorar sin knappa majoritet, vilka kan då styra Västerås?Bra fråga, svårare att i dag ge ett bra svar.