Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suddiga signaler om signalkräftan

Regeringen har skapat oklarhet kring kräftfisket

Lantsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) försöker den 26 augusti skylla oron kring signalkräftans framtid på Moderaterna. Men faktum är att Bucht tydligen inte har koll på vad myndigheterna har fattat för beslut om hur vi ska hantera signalkräftan efter att nya EU-regler trätt i kraft.

Enligt Naturvårdsverket innebär de nya EU-reglerna att det sedan den tredje augusti 2016 är förbjudet att odla, byta, föda upp, transportera, använda och hålla signalkräftor. Det skriver dessutom att det kan bli förbjudet att sälja signalkräftor lagom till nästa års kräftskiva.

Även Havs- och vatten- myndigheten redovisar sin syn men tonar ner de uppgifter som Naturvårdsverket anger, samtidigt som de skriver att allt kan komma att regleras ytterligare innan januari 2018.

Slutligen Jordbruksverket som deklarerar att några nya utsättningstillstånd inte kommer att ges. Varför säger Naturvårdsverket en sak, Jordbruksverket och Havs- och vatten- myndigheten en annan och Bucht en tredje? Vad är det som gäller och vems ord väger tyngst?

Bucht lovar att Naturvårdsverket har fel och att det inte finns något hot mot den svenska signalkräftan. Sverige ska nämligen fortsättningsvis få fiska, köpa och äta signalkräftor om det sker enligt ett upprättat handlingsprogram

Det var precis det handlingsprogrammet som vi Moderater efterfrågade i vår artikel. Något sådant finns nämligen inte.

Det hade varit bra om regeringen gjort sitt jobb och tagit fram ett innan hanteringen av signalkräftan förbjuds, vilket nu i praktiken har skett.

Vad ska odlare, fiskare och övriga berörda rätta sig efter då ministern inte sett till att i tid vara klar med ett färdigt handlingsprogram? EU-direktivet trädde i kraft i augusti 2016 och effekterna av det har varit kända länge.

Regeringens långsamma arbete har skapat en stor oro, och att Bucht försöker skylla det på Moderaterna är bara pinsamt.

Det nya direktivet innebär att det blir förbjudet att nyodla och utveckla signal- kräftodlingen, ens i vatten från vilka kräftpest inte kan spridas. Detta har inte Bucht lyckats få något undantag ifrån.

Det innebär att de svenska odlarna av signalkräftor går en mycket osäker framtid till mötes, och att han dessutom varit med och stängt dörren för ökad odling av signalkräfta i Sverige.

Den rödgröna regeringen driver en landsbygdsfientlig politik. Deras saktfärdighet och ovilja att ta tag i viktiga frågor har lyckats stänga ner ytterligare en möjlighet att bedriva företagsamhet och skapa jobb på landsbygden. Det är knappast på detta sätt man får en levande landsbygd.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel