Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superdrama i prestigemötet – VIK sänkte Arboga efter straffparodi

Matchen mellan VIK Hockey och IFK Arboga hade allt.
Tempo, frenesi, drömträffar, förlängning och straffar.
Där var VIK Hockey det vassaste laget när comebackande Petter Mattsson satte den avgörande straffen och säkrade segern till hemmalaget.

För dig som pluskund: Sporten livesänder eftersnack med intervjuer och analyser från ABB Arena. Häng med!

VIK kom ut med frenetisk fart i första perioden och tryckte ner Arboga djupt i sin egen zon.

Det var västeråsarnas bästa öppningsperiod i de sex ligamatcher som spelats hittills.

Matchens första mål prickades in redan efter 1.12. VIK-backen Robin Nilsson slog en suverän diagonalpass som skar rakt igenom IFK-boxen fram till en fri Johan Skiöld som kunde stöta in pucken i öppet mål bakom en chanslös Lukas Klarström.

IFK fick sedan en gratisbiljett in i matchen när VIK-backen Anton Brandhammar orutinerat hämnades på Anthon Eriksson efter en så kallad "målvaktsdusch" via en kraftig inbromsning och drog på sig en utvisning. I PP-spelet fick Arbogas kreativa spelare chanser att spela anfallshockey – och då kom kvitteringen.

Anthon Eriksson spelade in perfekt i slottet till en sopren Oliver Nordmark som hamrade in ett direktskott bakom Wahlberg.

VIK fick sedan också möjligheten i powerplay och återtog ledningen. Kenny Källström klippte till med ett slagskott från blå som gav 2–1. Källströms tredje PP-mål på sex matcher.

VIK hade sedan ett rejält tryck resten av perioden men IFK Arboga-målvakten Lukas Klarström storspelade och tog allt resten av perioden.

I den andra perioden kom IFK Arboga ut snäppet vassare, som om läxan från den första periodens VIK-anstormning gjorts grundligt i periodpausen.

Gulsvart skapade inte alls samma tryck mot IFK-målet och Lukas Klarström stod för några finfina räddningar när han behövde som mest.

I slutet av den åttonde minuten frispelades den erkände poängmakaren Johan Skiöld men ensam mot Klarström var avslutet alldeles för tamt och IFK kunde vända på spelet.

I en blixtsnabb kontring trampade Anthon Eriksson runt på högerkant, dundrade iväg ett skott i stolpen och störtade sedan på egen retur. Eriksson var först framme på returen och kunde kriga in kvitteringen till 2–2.

Kvitteringen gjöt mod i gästerna som spelade upp sig och när Ageborg, med bara minuter kvar av perioden, lämnades ensam framför Wahlberg var det inte mer än en klubbhandske som satte stopp för en IFK-ledning i paus.

Med nygjutet mod innanför matchtröjorna kom IFK Arboga ut och var de bättre laget under de inledande fem minuterna av den tredje perioden. Sen såg det ut som att Gulsvart hittat den extra växeln i sitt spel.

Jimmie Jansson dansade fram på den offensiva blålinjen, skickade en puck mot den bortre stolpen och där var Oscar Pettersson och grävde in pucken under benskyddet på Lukas Klarström – 3–2 till hemmalaget.

08.28 in i perioden kom Gulsvarts gyllene läge att stänga matchen. Lång passning mot Oscar Pettersson letar sig ner mot kortsargen då fäller Klarström ut klubban och trippar en förbipasserande Pettersson som kraschar rakt in i sargen – powerplay för VIK.

Men IFK redde ut stormen och i spel fem mot fem lyckades man istället kvittera.

Charlie Hellström samlade upp pucken i den vänstra tekningscirkeln och skickade sedan upp ett klassavslut till 3–3 via ribban.

Med drygt 40 sekunder kvar att spela så tilldelades IFK en utvisning och tokpressen mot gästernas mål inleddes. Pucken dansade på mållinjen, tog i stolpen men vill inte in.

Match till förlängning.

Den intensiva VIK-pressen fortsatte i förlängningen, men inte mycket hjälpte när IFK fredade sitt eget mål på ett lysande sätt och tvingade fram straffläggning.

Efter en bisar straffläggning, med tolv omgångar, kunde comebackande Petter Mattsson sätta den avgörande straffen för VIK Hockey. VIK fortsatt obesegrade samtidigt som IFK står fortsatt på noll segrar.

För dig som pluskund: Sporten livesänder eftersnack med intervjuer och analyser från ABB Arena. Häng med!

MATCHFAKTA

VIK–IFK Arboga 4–3 (2–1, 0–1, 1–1, 0–0, 1–0 )

Första perioden: 1–0 (1.12) Johan Skiöld (Robin Nilsson, Fredrik Johansson), 1–1 (7.20) Oliver Nordmark (Anthon Eriksson) spel fem mot fyra, 2–1 (10.00) Kenny Källström (Robin Nilsson, Oscar Pettersson) spel fem mot fyra

Andra perioden: 2–2 (9.07) Anthon Eriksson (Henrik Warman)

Tredje perioden: 3–2 (6.06) Oscar Pettersson (Jimmie Jansson, Robin Nilsson), 3–3 (10.53) Charlie Hellström (Eddie Sahlqvist)

Sudden: -

Avgörande straff: Petter Mattsson

Skott: 15–9, 11–7, 23–6, 4–1

Publik: 2 223 sålda biljetter, 1 666 på plats