Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superorder ger 600 nya jobb på ABB

ABB ska nyanställa 600 personer i Sverige sedan företaget kammat hem en rekordorder på 6,3 miljarder kronor för att koppla samman vindkraftparker i Nordsjön med det tyska fastlandet.

De nya jobben, varav de flesta är ingenjörsjobb, kommer att hamna i Västerås, Ludvika och Karlskrona.

- Det handlar dels om ersättningsjobb men även nya jobb, som den här ordern bidrar till, säger Christine Gunnarsson.

Det är den nederländska-tyska nätoperatören Tennet som står bakom ordern. När länken är klar kommer den att kunna leverera el till över 1,5 miljoner hushåll.

- Det är den största kraftöverföringsordern i ABB:s historia, så det är väldigt glada nyheter denna soliga morgon, säger företagets presschef, Christine Gunnarsson till TT.

Projektet ska vara klart till 2015 och kommer enligt beräkningarna att ersätta motsvarande tre miljoner ton koldioxid per år med grön energi, enligt ABB.

- Det är fantastiskt roligt att den havsbaserade vindkraften växer och blir en betydande, storskalig källa för energi, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.

Han ser positivt på ABB:s framtid i Sverige.

- Det här stärker så klart vår verksamhet. Det är en global order men mycket kommer att göras i Sverige. Vi har redan gått ut med att vi ska anställa 600 personer i Sverige och den här ordern säkrar ju det beskedet.

ABB behöver anställa ingenjörer, något som det råder brist på i Sverige. Men Johan Söderström är inte orolig för att det ska uppstå någon personalbrist.

- Vi ligger tvåa på listan över mest attraktiva arbetsgivare bland unga ingenjörer, efter Google. Och vi jobbar hela tiden med att förbli attraktiva.