Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sura näst tryggast i Västmanland

Surahammar är näst tryggast i Västmanland – statistiskt sett. Fast det är en försämring i jämförelse med förra året.

Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) som har kommit med sin årliga rapport om Trygghet och säkerhet i landets kommuner, där man mätt tryggheten i samtliga 290 kommuner i landet. Man har tittat på summan av olyckor, bränder, våldsbrott, inbrott och stöld per 1000 invånare.

Det är ingen munter läsning för de flesta av länets kommuner eftersom de flesta ligger och harvar bland de 90 sämsta. Det är bara Kungsör (108), Surahammar (110) och Arboga (163) som kan sägas ha fått godkänt.

Förra året var Surahammar tryggast i Västmanland, men har under året tappat 38 placeringar och därmed passerats av Kungsör som ”bara” tappade 33 placeringar.

Det som gjorde att man gled ner till andra platsen är att antalet stölder och inbrott ökade i Surahammar till 36 per 1000 invånare, medan det i Kungsör låg kvar knappt 29 per 1000 invånare.

Även antalet anmälda våldsbrott per 1000 invånare ökar i Surahammar till 10,5.

För Hallstahammar är samma siffra 11. När det gäller stöld och inbrott är siffran 49,3. Båda siffrorna är oförändrade sedan förra mätningen. Hallstahammar hamnar på en sammanlagd 224 plats i landet. Det är ett tapp med nio placeringar sedan förra mätningen.

Tryggast att bo i hela landet är Habo kommun som ligger strax utanför Jönköping.

– Generellt kan man säga att Sveriges kommuner har blivit något säkrare de senaste tio åren sett till brott och olyckor, säger Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting.