Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surabo svindel-spindel?

(Uppdaterad 18.26) En 55-årig man från Surahammar kan vara spindeln i nätet i en härva där man försökt svindla Swedbank på stora summor pengar.

Det var i onsdags som 55-åringen greps på bar gärning tillsammans med tre kumpaner när de med hjälp av falska handlingar försökte få ut 200 000 kronor från Swedbank i Lammhult.

– Det är väldigt ovanligt att vi kan ta dem på bar gärning på det här viset. För det mesta hinner de undan, säger Leif Gustavsson, biträdande operativ chef vid Kronobergspolisen i Växjö.

Orsaken till att de kunde gripas var att Swedbanks egen säkerhetsavdelning hade höjt säkerheten för den sortens transaktioner som männen försökte utföra eftersom man har varit utsatt för flera likande fall den senaste tiden i södra Sverige.

– Personer med falska handlingar har varit extra aktiva de senaste månaderna och har på bedrägligt sätt försökt göra transaktioner. Genomgående på stora belopp, säger Per-Anders Lindström, Swedbanks säkerhetschef för södra Sverige till Smålandsposten.

– Det här är sannolikt konstellationer av brottslingar som rör sig över stora områden och försöker begå olika brott. Vi vet om liknande försök i både Östergötland och Skåne, säger Leif Gustavsson på Kronobergspolisen.

55-åringen och hans kumpaner är också misstänkta för andra kriminella handlingar som åldringsbrott och bensinsmitningar. Surahammars-bon blev tillsammans med resten av de misstänkta häktade på fredagen, misstänkta för grovt bedrägeri.