Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surabor: Hur ska alla goda idéer och krafter kunna tas tillvara?

Vad händer med ett samhälle som år efter år styrs av samma politiska majoritet? Det frågar Jeanette Jinnerstrand i Surahammar i VLT den 26 april.

Att sitta länge vid makten är ett klassiskt dilemma. Det kan gå bra, men det finns otaliga exempel på motsatsen. Pippi Långstrump säger att den som är stark måste vara mycket snäll. På samma sätt tror vi att den som har stor makt måste vara väldigt demokratisk och lyhörd.

I allmänna ordalag är det lätt att prisa demokratin, men i vardagen är det svårare. Som medborgare har vi engagerat oss i sakfrågor som vi känt oss särskilt berörda av. Ofta har dock vårt engagemang mötts med kalla handen eller med fullständig tystnad.

Bristen på dialog har varit särskilt tydlig i ett aktuellt planärende, som ska upp i bygg- och miljönämnden den här veckan. Kommunen vill bygga bostäder i en värdefull skogsdunge, som skyddats som parkmark sedan 1930-talet. Trots att det på kommunens hemsida framhålls hur viktigt det är att synpunkter kommer fram i ett tidigt skede, har det varit närmast omöjligt att få till stånd en dialog värd namnet.

Kommunen lade först inte ens ut vårt remissvar på sin hemsida. Först efter flera påtryckningar publicerades skrivelsen. Skälet sades vara att människor inte skickar in remissvar om de blir offentliga. Enligt en tjänsteman är detta erfarenheter från andra kommuner. När vi flera gånger frågat vilka kommuner som åsyftas har vi återigen mötts av tystnad.

Vi har också framfört alternativa byggförslag, men vi känner inte att de har behandlats på ett seriöst sätt. Några tjänstemän och politiker i kommunen verkar ha bestämt sig för en lösning, och då tycks det inte finnas utrymme för andra idéer.

Vi skulle vilja få till stånd en bred diskussion i Surahammar om hur alla goda idéer och krafter ska tas tillvara för kommunens bästa. För detta krävs en öppenhet och vilja att lyssna, samtala och ta till sig argument. I en liten kommun, som många gånger slåss för sin överlevnad, måste gränsöverskridande samarbete sättas främst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel