Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suradagarna nära katastrof

VLT kan i dag avslöja att Suradagarna höll på att spåra ur redan förs-ta dagen. En påverkad kvinna röjde runt på torget medan arrangörerna desperat ringde efter polisen.

Klockan är strax efter 14 på fredagen. Det återstår mindre än två timmar till invigningen av Suradagarna. Först ut är Bananer i Pyamas och förväntansfulla barn har letat sig ned till torget tillsammans med sina föräldrar.

Solen skiner men ändå finns ett stort orosmoln. En påverkad kvinna raglar omkring på torget. Hon badar i fontänen, tar av sig kläderna, sliter i kravallstaket, skriker åt marknadsknallarna.

– Det blir en obehaglig stämning, säger Lennart Andersson, en av program-ledarna på Suradagarna.

De två ordningsvakterna som kommunen har anlitat börjar klockan 18. Lennart ringer därför polisen och ber dem komma och ta hand om den förvirrade kvinnan.

– Vänd inte ryggen åt henne! får han till svar.

Däremot får han inget svar om när polisen kan rycka ut. Tiden går och allt fler ringer till polisen. Desperat vädjar arrangörer och andra vuxna efter hjälp. Men ingen kommer.

Först två timmar senare är polisen på plats och kan ta hand om kvinnan. Gripandet blir odramatiskt och festen fortsätter som inget hänt.

Men hos flera på torget dröjer sig känslan av maktlöshet kvar. Känslan av att tvingas se på när en förvirrad kvinna skrämmer livet ur flertalet barn.

– Det var ytterst nära att hela konceptet spolierades, säger Lennart Andersson, som ger en rejäl känga åt polischeferna högre upp i organisationen.

– Vi har ett bra samarbete med den lokala polisen. Det här rår inte de för, säger han.

Den lokala polisen ja, som håller till bara en kvarts bilresa därifrån. På polisstationen i Hallstahammar, satt Roland Hed i fredags eftermiddag och kunde inget

göra.

– Nej, vi hade inga poliser i yttre tjänst, säger Roland Hed och menar att det är ett vanligt problem hos polisen i Kolbäcksdalen.

– Sex polisen är utpekade att patrullera i Kolbäcksdalen när de är i tjänst. Men i 80 procent av fallet är de någon annanstans.

– Jag förstår mycket väl att de är frustrerade i Surahammar, säger Roland Hed, innan han måste avbryta samtalet. 

– Det plingar i receptionen. Jag måste jobba där också i dag ...

Vakthavande polisbefäl i Västerås, Per Widerberg, bekräftar att larmet inkom 14.12, att en patrull beordrades ut mot Sura 15.33 och att de var plats 16.04.

–  Det var den första lediga polispatrullen som gick att få tag i. Alla andra hade högre prioritet, konstaterar Widerberg.

Biträdande närpolischefen i Västerås, Rickard Lindberg, håller med Roland Hed om att det är för få yttre poliser i Kolbäcksdalen.

– Det är problem med bemanningen i semestertider. Men från och med september är meningen att närpolisverksamheten ska fungera fullt ut. Då ska det finnas fotpatrullerande poliser i Kolbäcksdalen, säger han.