Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surahammar går ut på fiberoffensiv: ”Vi siktar inte högt, vi siktar högst”

Tillsammans med internet- och teleoperatören IP Only presenterar Surahammars kommun idag en plan för fiberutbyggnad.
– Vi siktar inte högt, vi siktar högst. Vi ska vara ett digitalt föredöme bland kommuner i Sverige, säger Tobias Nordlander, kommunstyrelsens ordförande.

Enligt kommunen har mer än hälften av kommunborna redan beställt fiberanslutning och intresset ökar ständigt. Surahammars kommun och IP Only har sedan tidigare samarbetat på området, ett samarbete som nu fördjupas.

– Fiberutbyggnaden är inte ett hobbyprojekt för oss, det är betydligt viktigare än så. Fiberutbyggnaden är en absolut nödvändighet för att få alla – tätort och landsbygd – att vara delaktiga i morgondagens arbetsliv och offentliga tjänster – inte minst inom sjukvård. Det är ytterst ett demokrati- och samhällsutvecklingsprojekt, säger Erkki Visti, kommunstyrelsens andra vice ordförande i Surahammars kommun i ett pressmeddelande.

Senast under första halvåret 2018 är målet att 100 procent av medborgarna i kommunen fått möjlighet att ansluta sig till fibernätet. Regeringens bredbandsmål är att 95 procent av Sveriges befolkning får samma möjlighet senast 2020.

Kommunen har sedan tidigare sett ett stort intresse för fiberanslutning i området. I Virsbo, Ramnäs och på landsbygden har 74, 73 respektive 63 procent redan beställt fiber.

– Vi siktar inte högt, vi siktar högst. Vi ska vara ett digitalt föredöme bland kommuner i Sverige och basen för det är ett snabbt fibernät. Detta är vår tids stora infrastrukturprojekt, och intresset är glödhett. Allt fler förstår att det inte blir billigare, eller enklare, att beställa fiber än nu, säger Tobias Nordlander, kommunstyrelsens ordförande i Surahammars kommun.