Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surahammar rensas på kvicksilver

Nu ska allt kvicksilver i Surahammars kommun väck. Redan 1998 kartlade kommunen förekomsten av kvicksilver på skolor, företag och industrier. Det kvicksilver som inte samlades in märktes upp för att tas om hand om senare. Nu är tiden mogen för att också göra sig av med det uppmärkta kvicksilvret.

– Det finns ingen anledning att använda kvicksilver i dag eftersom det finns alternativ, säger Linnéa Hedermo, miljöinspektör på Surahammars kommun.

Totalt rör det sig om 303 uppmärkta kvicksilverprodukter som tillsammans väger 30 kilo. Senast den 30 november vill kommunen ha in en avvecklingsplan från dem som har uppmärkt kvicksilver.

Sverige har sedan den 1 juni 2009 ett totalt förbud mot kvicksilver med hänvisning till att det är ett miljögift. Dock kommer kvicksilver i fortsättningen att få användas i lågenergilampor och som beståndsdel i vaccin.