Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surahammar skjuter sig i foten med minskat anhörigstöd

Hur har socialnämnden i Surahammar tänkt när ni beslutade att halvera kostnaderna för anhörigstöd? Ser ni oss som en stor utgift? Men varje krona ni spar in på oss innebär i slutänden en förlust på hundratals kronor för er. Vi spar in miljoner i vård och omsorgskostnader åt samhället, men utan stöd orkar vi inte.

Vi spar in miljoner i vård och omsorgskostnader åt samhället, men utan stöd orkar vi inte.

Ni hävdar att ingenting ska försvinna av tidigare stöd. Hur kan ni påstå det, när anhörigkonsulentens tjänst blev 50 procent? Vi behöver kontinuerliga stödsamtal med tips och råd om vart man kan vända sig för få hjälp. Varje vecka har vi haft anhörigträff, ofta med information av experter.

Det riskerar att bli bortprioriterat, då tid att söka informatörer inte finns. Hur professionell man än är går det inte att få in allt på en halverad tjänst.

Vårt anhörigcentrum har varit en lokal som ligger ”mitt i byn”. Vi har gått dit för information och social samvaro i en trygg och familjär miljö. För många av oss är det viktigt att träffa andra i liknande situation. Lokalen får vi inte ha kvar. Blir det ett kalt konferensrum som kommer att erbjudas?

Vårt anhörigcentrum har varit en lokal som ligger ”mitt i byn”. Vi har gått dit för information och social samvaro i en trygg och familjär miljö.

Vårt anhörigcentrum har varit en lokal som ligger ”mitt i byn”. Vi har gått dit för information och social samvaro i en trygg och familjär miljö.

I Surahammar har vi 100 timmar/år som vi kan ta in anhörigstödjare som avlastning. Det är fritt att själv bestämma när dessa timmar ska användas. Vi får hoppas att det blir kvar. Det är extra positivt att kommunen har denna reglering av tiden.

Ni har stor övertro på att det webbaserade anhörigstödet kan ersätta den indragna halvtiden. Vi behöver få träffa någon som vet hur vi har det. Vår anhörigkonsulent har lång erfarenhet av sitt jobb och kan inte ersättas med en dator. Spar in på tekniken och inte på människan!

Ni hade precis innan besparingsivern reviderat målen för er verksamhet. Där står att insatserna till de anhöriga ska utökas, så alla ska få det stöd de behöver.

Många vet inte om att de har rätt till denna hjälp. I kommunen finns nog ett par tusen anhörigvårdare.

Hur ska ni klara en anstormning med anhörigkonsulenten på halvtid? Eller är det en pappersprodukt som inte förpliktar till uppfyllelse?

I texten om ”Trygg hemgång” är vi nämnda som den informella vårdaren (den närstående) och man kan läsa att otrygga anhöriga kräver mer av kommunal omsorg. På vårdplaneringar har man inte omtalat att kommunen har anhörigstöd.

Biståndshandläggarna bör nämna detta. Ett par minuters information och här kan ni verkligen spara pengar i förlängningen.

Får vi inte stöd av någon som har tid att lyssna på oss så vi hittar krafter att orka vidare, kommer vi själva att behöva vård och hjälp. De vi har vårdat och givit trygghet blir utan skyddsnät.

Att då försöka maxa med hemtjänstinsatser är inte billigt och ger ej trygghet. Risken ökar för att vi båda måste tas om hand. De som tvingas att flytta under dessa omständigheter återhämtar sig sällan. Är det detta ni vill uppnå, att platserna ni fått fram snart blir lediga igen? Effekten av besparingarna blir en psykiskt påfrestande ättestupa.

Att då försöka maxa med hemtjänstinsatser är inte billigt och ger ej trygghet. Risken ökar för att vi båda måste tas om hand.

Hur kan socialnämnden motivera sin besparing? När vi tar slut, gör vi det inte till 50 procent utan totalt. Kostsamt för er, när ni ska få fram personal till att vårda spillrorna av dem som av kärlek och medmänsklighet hjälpte sina nära.

Om ni räknar på vad ni har fått av oss med tidigare stöd, så borde det stå klart vem som gör den största vinsten. Alla människor kan göra fel och även politiker är människor. Ändra ert beslut, som kommer att sluta i katastrof för oss alla – både anhöriga och kommunen.

Anita Eriksson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel