Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kan brandrök synas i Surahammar

Under måndagen den 14 maj genomförs en naturvårdsbränning i naturreservatet Stora Flyten i Surahammars kommun. Det kommer därför både synas och lukta av brandrök i området.

Annons
Bild: Johan Nilsson/ TT

Bränningsarbetet drar igång efter klockan 12 på måndagen. Bränningen i Surahammars kommun är en del av ett naturvårdsprojekt, kallat Life Taiga, där 14 länsstyrelser medverkar.

Området som ska brännas ligger sju kilometer sydväst om Virsbo och är cirka 40 hektar stort. En helikopter med släckningsutrustning står standby ifall elden skulle smita utanför det avgränsade området. När lågorna har slocknat bevakas området tills det inte längre finns några spår av rök på platsen.

Att tänka på vid brandområdet:

• Respektera avspärrningar och information om var du får vara.

• Röken stiger oftast snabbt uppåt, men kan sjunka mot marken på kvällen.

• Undvik att vara i området den närmaste tiden efter bränningen. Det är inte förbjudet område, men träd som brunnit kan falla och det är också sotigt.

Naturvårdsbränning görs när väderförhållandena är lämpliga och säkra. Bränningarna sker genom markbrand med låg intensitet och styrs så att närboende ska få så lite problem som möjligt. Men den som är i området kan känna av brandrök. Under bränningen kan rökutvecklingen vara kraftig men röken stiger ofta snabbt. Räddningstjänst och SOS Alarm är informerade om arbetet.

Bränningsområdet i Stora Flyten utanför Virsbo.

Mer läsning

Annons