Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten lämnade matlådor och gick – mottagare låg okontaktbara i sina lägenheter

Hemtjänsten lämnade matlådor till sina kunder – utan att kontrollera eller ens hälsa på den de besökte. Två gånger. I båda fallen fick ambulans tillkallas då personerna senare hittats svårt medtagna och okontaktbara i sina lägenheter. Båda ärendena är Lex Sarah-anmälda.

Annons

– Det handlar inte om samma personal i de båda fallen, men att det händer två gånger efter varandra är otroligt frustrerande, kommenterar Patrik Boström, ordförande i socialnämnden där de båda ärendena behandlades på nämndmötet förra veckan.

En lördag i november åkte hemtjänsten i Surahammar för att leverera matlådor till dem de har i uppdrag att hjälpa. På en adress fick man ingen kontakt med lägenhetsinnehavaren, ingen svarade eller öppnade när man ringde på dörren. I stället för att, enligt gängse regler, ta kontakt med en anhörig för att kunna gå in i lägenheten så lämnade hemtjänsten helt enkelt matlådan utanför dörren och gick.

Grannar noterade matlådan på eftermiddagen och när den fortfarande var kvar kl 18.30 på kvällen blev de oroliga. Eftersom ytterdörren var olåst gick grannarna in för att kolla läget. Inne i lägenheten, på golvet, låg den boende som vid den tiden inte längre var talbar.

Ambulansen anlände senare och personen fick föras till lasarettet. Vid ankomsten till sjukhuset var denne förvirrad, uttorkad, matt och hade högt blodsocker.

Hemtjänsten insåg inte vad som hade hänt förrän dagen efter då personal besökte adressen igen och såg att matlådan fortfarande var kvar utanför dörren. Då först tog man kontakt med anhöriga och gick in i lägenheten. I lägenheten "såg man rester från att ambulansen varit där".

Personalen som lämnade matlådan utan att kontrollera att allt var okej med mottagaren straffas med en varning.

– Arbetsledaren samlade personalen till information efter händelsen. Där betonades vikten av att följa de regler och rutiner vi har när man inte får kontakt med en brukare, berättar Patrik Boström.

Ändå hände det igen.

Det tillhör väl sunt förnuft att man hälsar på den man besöker

Ganska exakt en månad senare ska hemtjänstpersonal åter lämna en matlåda. I det här fallet går man in i bostaden och ropar "hallå", men får inget svar. I stället för att försäkra sig om att den boende är i lägenheten och mår bra så lämnar hemtjänsten matlådan på köksbordet och går därifrån.

Dagen efter ringer brukarens kontaktperson till hemtjänsten och berättar att de på eftermiddagen hittat personen okontaktbar. Brukaren fördes med ambulans till lasarettet med lågt blodsocker. Kontaktpersonen undrade med anledning av det hur brukaren mått vid matleveransen dagen före. Något ingen kunde svara på då de inte tagit kontakt med personen trots att de var inne i lägenheten.

Den drabbade personen blev kvar på lasarettet i tre dagar.

Uppföljningen i det senare ärendet är inte slutförd, men enligt Patrik Boström är det troligt att även den personalen kommer att få en varning.

Hur kan det här hända, inte bara en utan två gånger?

– Det tillhör väl vanligt sunt förnuft att man hälsar på den man besöker så jag vet inte om det handlar om nonchalans hos personalen eller vad det är. Stress kan det inte vara för på det området har vi precis genomfört en stor omgörning efter att ha sett över den faktiska tidsåtgången för varje brukare. Personalen lägger själva in hur mycket tid som behövs och blir det någon ändring så uppdateras systemet, säger Patrik Boström.

– Vi hade ett avstämningsmöte kring det i december och då framfördes inga klagomål på att personalen skulle ha för lite tid, säger han avslutningsvis.

Socialnämnden skickar även båda ärendena vidare till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att få en utredning av om kommunen har brustit i sitt arbete.

Hemtjänsten levererar matlådor till sina kunder. Reglerna säger att personalen alltid ska ta kontakt med den boende vid överlämningen. I två fall gjorde man inte det och båda personerna hittades senare svårt medtagna.

Mer läsning

Annons