Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare får kritik – upptäckte inte avsliten hälsena

Patienten gick tre gånger til Ängsgårdens vårdcentral i Surahammar och klagade över svullnad och ömhet kring hälsenan. Ingen av de tre gångerna upptäcktes att hälsenan var av – det upptäcktes av en fysioterapeut efter flera månader.

Annons

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vården och undersökningarna av patienten vid de två senare besöken.

IVO fann att man på vårdcentralen vid de tillfällena gjorde "otillräckliga undersökningar trots att patienten hade problem med svullnad och ömhet kring hälsenan". IVO har inget att anmärka angående det första besöket vid vårdcentralen.

IVO menar att man borde ha testat hälsenan med den enkla metoden att undersöka hur mycket kraft muskeln klarade av genom att låta patienten stå på tå och gå på häl. Dessutom borde man ha utfört ultraljud av hälsenan.

I och med att hälsenan var av i uppemot fyra månader innan skadan konstaterades kunde skadan inte behandlas på vanligt vis.

IVO sammanfattar kritiken och menar förutom de otillräckliga undersökningarna att "patienten inte fick en tillräckligt sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård" vid de två senare besöken på vårdcentralen.

Mer läsning

Annons