Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till äldre som får betala mer

Socialnämnden får en extra miljon kronor i nästa års budget. Samtidigt höjer man avgifter för äldre– som inte har höjts på fem år.

Annons

Kommunhuset i Surahammar.

Kommunfullmäktige beslutade som väntat på måndagen att ge en miljon kronor extra till socialnämnden. Det innebär att man har drygt 173 miljoner kronor i nästa års pott.

Patrik Boström, ordförande i socialnämnden:

– Jag vill gärna ha mer pengar, det finns stora hål. Det är kul att vi kan utöka budgeten utöver det vanliga lönepåslaget när andra kommuner i länet gör besparingar.

Vad pengarna ska användas till beslutar socialnämnden om senare men troligen går det till äldreomsorgen:

– Vi har startat 15 nya platser för äldre och behöver mer personal.

Äldreomsorgen kommer även att behöva mer pengar de kommande åren. De äldre kommer att vara dubbelt så många 2025, alltså om åtta år.

Patrik Boström berättar att man planerar för 40 nya platser i särskilt boende.

Samtidigt höjer man avgifter inom äldreomsorgen från 1 juli i år. Kommunal hemsjukvård ökar med 15 kronor per månad till 315 kronor. Hemtjänst höjs med 14 kronor till 294 kronor per timme.

– Vi har inte höjt sedan 2012. Vi har missat att höja. Nu har vi tittat över avgifterna och höjer till vad det verkligen kostar.

Det är dock inte så många som drabbas av höjningarna, enligt Patrik Boström:

– De som har fåtal timmar får betala lite grand mer. De med många timmar kommer snabbt upp i maxtaxa.

Kommunfullmäktige ger även barn- och bildningsnämnden extrapengar. Nästa års budget utökas med två miljoner till 152 miljoner kronor. Det kommer inte minst att behövas inom förskolan med tanke på att barnaskaran blir större.

Läs även:

Lastbil körde in i personbilar på Suraleden

För Plus-kunder: Dags att fördela Surahammars 517 miljoner kronor

Så firas Nationaldagen i Surahammar

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons