Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surapar utpressade på 50 000 kronor

Efter en misshandel dömdes en västeråsare att betala knappt 50 000 kronor i skadestånd till ett par i Surahammar. När västeråsaren försökte få tillbaka pengarna genom utpressning hamnade de på nytt i tingsrätten, med nytt skadestånd som påföljd.

En 19-årig man från Västerås dömdes tidigare, tillsammans med en bekant, att betala knappt 50000 kronor i skadestånd totalt till ett par från Surahammar, efter en misshandel.

Enligt Suraparet har 19-åringen efter det varit hotfull vid några tillfällen och även, via ett brev, krävt tillbaka pengarna.

I augusti i år besökte paret en bekant i Västerås och när de alla stod utanför, på gatan, rullade en vit bil sakta förbi. I bilen satt 19-åringen och ropade till mannen i sällskapet att han ville ha tillbaka sina ”50”. Därpå ska 19-åringen ha gjort en rörelse i luften med ena handen, liknandes en pistol som avlossas. Paret, och deras bekanta, lämnade samstämmiga uppgifter om händelsen. Mannen polis-anmäldes och åtal väcktes för utpressning.

I tingsrätten vittnade tre personer i favör för den åtalade och gav honom alibi för tidpunkten. Mannen skulle, enligt dem, ha befunnit sig hemma hos en bekant och bland annat sett på film.

Tingsrätten menar dock att de berättelser som ger stöd för 19-åringens alibi är så olika i vissa delar - och att de till och med kan ha blandat ihop dagarna - att den inte fäster någon vikt vid dessa vittnesmål.

Därför döms 19-åringen till skyddstillsyn med samhällstjänst i 80 timmar för försök till utpressning. Han ska dessutom betala knappt 25000 kronor i skadstånd till paret.