Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susannes liv är som ett helt företag

Hon sover åtta timmar varje natt, tränar en timme varje dag och är noga med vad hon äter. ”Du är ditt eget företag och måste se till att vara hållbar, både fysiskt och psykiskt”.

Även om Susanne Timsjö älskar sitt jobb, så till den grad att hon ibland inte riktigt vet var jobbet tar slut och hennes personlighet tar vid, är det familjen som har högsta prioritet. Hon ser en styrka i att kunna balansera jobb och privatliv, tycker det ger en sund helhet.

– När du har ett flexibelt jobb under eget ansvar är det lätt att man börjar glida och låter jobbet inkräkta på fritiden. Visst är det roligt när du blir ett med jobbet, men du måste inse att du riskerar att förlora något på vägen.

För Susannes del är det umgänget med vänner som har fått stryka på foten. Tråkigt men ofrånkomligt när tiden inte räcker till allt.

– Det är viktigt att ha strategier för det man gör, att man verkligen tänker ut hur man vill ha det och agerar efter det. Jag vill verkligen inte missa mina barn, missa att köra dem till träningar eller stall och inte veta vad de gör i skolan. Det är inget jobb värt.

För att nå den balans hon eftersträvar, mellan jobb och familj, har Susanne delat upp sitt liv efter modellen ”varannan veckas-mamma”. Ena veckan hämtar och lämnar hon barnen, skjutsar, förhör läxor och lagar mat. Är med. Den andra veckan planerar hon in resor och längre arbetsdagar.

– Jag kan ärligt säga att min man gör mycket hemma. Utan honom hade det varit svårt att få ihop det.

Hon framhåller vikten av balans flera gånger, både i tillvaron och i sig själv. Att inte tumma på sin integritet och att ta hand om sig själv.

– Du är ditt eget företag och måste hålla i längden, både psykiskt och fysiskt.

Därför ser hon till att sova åtta timmar varje natt, motionera en timme varje dag och är noga med sitt leverne över huvud taget.

Men kombinationen chefsjobb och familjeliv kan vara svårt även om man som Susanne är helt på det klara med hur hon vill ha det.

– Man får passa sig för att falla in i den manliga jargong som kan finnas bland en del chefer. Du är inte viktigare eller bättre för att du lägger mer än åtta timmar per dag på ditt jobb – det handlar om vad du gör de timmarna du är där.

Med siktet inställt, redan som liten, på att bli ingenjör är det också den vägen Susanne Timsjö har vandrat. Hon läste datateknik på gymnasiet och var bara 20 år när hon anställdes på ABB för att jobba med mjukvaruutveckling för processindustrin.

– Jag har växt upp i en industrimiljö, fostrats av den och har trivts bra med det, konstaterar hon stolt.

Efter den första föräldraledigheten började Susanne att plugga på MDH, förkovrade sig i hur man kan utveckla olika funktioner inom industrin. Frågor som ”Vem ska använda de produkter vi framställer? Hur ska vi få dem att vilja använda dem?” sysselsatte Susanne och hon kände att hon ville jobba närmare användarna, kunderna.

2010 började hon på Bombardier, fick jobba med TCMS (train control and management system) som enkelt förklarat är tågens hjärna.

– Det var jättespännande och då fick jag följa produkten hela vägen precis som jag önskade.

Några år senare var hon tillbaka på ABB. Den här gången som ansvarig för ABB Sveriges mjukvaruforskning. Och vid årsskiftet som gick tillträdde Susanne Timsjö den tjänst som hon har i dag – vice programchef på Piia. (Se faktaruta). Dit har hon handplockats för att inom en ganska snar framtid ta över efter nuvarande chefen Anders OE Johansson, mannen som initierade programmet som har i uppdrag att stötta och hjälpa industriföretag framåt.

– Det är en stor uppgift. Jättekul! Jag gör så gott jag kan, men jag gör det med min stil, påpekar Susanne.

Hon pratar mycket om sitt jobb hemma, berättar för barnen vad hon gör när de inte är tillsammans. Likaså berättade hon om när Västmanland fick en ny landshövding, om allt bra som hon tycker Minoo Akhtarzand har åstadkommit för näringslivet. Tankarna kring det lät inte vänta på sig.

– Kan inte du också bli det, mamma? Du kan väl bli landshövding? Så får vi bo på slottet ...

Det är viktigt att drömma, att ha ambitioner och sätta upp mål, tycker Susanne Timsjö. Men allra viktigast är att genomföra det man har föresatt sig. Enkelt, effektivt och roligt är ledord hon har arbetat efter i hela sitt yrkesliv. De kan även användas när det kommer till ens personlighet, menar hon.

– Det är kanske inte roligt att inse när en förändring behövs, men när man väl identifierat problemet och löst det blir det bättre. Då växer man som människa.

– Allt kan inte vara roligt men man åtminstone försöka tänka åt det hållet.