Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVA misstänker duvpest

På fredagen tillkännagav SVA, Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, preliminära resultat från obduktionerna av de duvor som skickats in från Västerås. Sannolikt har staden drabbats av duvpest.

De fyra duvor som VLT skickade in var i för dåligt skick för att några slutsatser skulle kunna dras: tre hade varit döda för länge och den fjärde hade utsatts för kraftigt våld – sannolikt en påkörning – efter döden.

Men SVA har också undersökt tre ”färskare” duvor från Västerås.

– Hos dem ses inflammationer ibland annat njurar och bukspottskörtel och vår huvudmisstanke är att duvorna dött i duvpest, en virussjukdom som kan ställa till problem i fjäderfäbesättningar men som inte är farlig för människor, säger riksveterinär Henrik Uhlhorn.

Duvpest lär ju yttra sig i ett onormalt rörelseschema. Kan det vara det fastän inga sådana observationer gjorts i Västerås. Här har de ju snarare suttit helt stilla?

– Det är riktigt att konstiga rörelser, vinglighet och förlamning är klassiska symtom vid duvpest men viruset finns i olika varianter så det är inte alltid som man får centralnervösa symtom., säger Henrik Uhlhorn.

Huruvida det rör sig om duvpest får SVA ett definitivt svar på först när man får analysresultaten från en så kallad virusundersökning.

De senaste dagarna har VLT fått flera samtal och mejl från västeråsare om döda duvor. Att döma av dem har duvdöden spridit sig ut från stadens centrum mot ytterområdena.