Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svallvågorna når oss

Svallvågorna från den japanska krisen når industrin i Västerås

Den japanska krisen har börjat slå mot industrin i Västerås. Elektronikkomponenter håller på att bli en bristvara. Inhyrda på Bombardier Transportation får lämna företaget för att det fattas elektronikkomponenter.

Andra företag får snart problem om inte produktionen i Japan kommer i gång eller kan ersättas med andra leverantörer. Anläggningar har utplånats, förstörts eller går inte att använda för de ligger för nära de läckande kärnkraftverken.

Bombardier Transportation räknar med att klara produktionen två veckor till. I första hand drabbas produktionen på Åströmverkstaden som ligger först i produktionskedjan. Det saknas elektronikkomponenter till tågens styr- och drivsystem. Här får 10-15 av de 60 inhyrda gå i en första omgång.

På ABB är problemen störst på Robotics, som står i daglig kontakt med sina japanska affärspartners.

Enics levererar industriell elektronik till många av storföretagen. Flera av företagets leverantörer i Japan är helt eller delvis borta.

¬_ Vi kommer nog att kunna köra ett tag till, men vet inte riktigt hur länge, säger platschefen Stefan Eklund.

Westinghouse Electric, som ägs av japanska Toshibagruppen men vars leveranser huvudsakligen kommer från Europa och USA,, har undersökt alla pågående projekt.

¬_ Vi har bara hittat ett fall där det kan bli en försening av en leverans till en kund av bränsleknippen, säger vd Johan Hallén.