Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalt intresse i Sverige för nordiskt litteraturpris: "Det är synd för det är ett bra tillfälle att lära känna grannländernas litteratur"

En färöisk diktsamling om tråkiga söndagar i förorten, norsk autofiktion och den prisbelönade finska romanen "Oneiron". Nordiska rådets litteraturpris uppmärksammar som vanligt böcker från hela Norden. Men i Sverige är intresset relativt svalt.

Förra året var det den svenska poeten Katarina Frostenson som mottog Nordiska rådets litteraturpris, för diktsamlingen "Sånger och formler". I år presenteras ännu ett tvärsnitt av Nordens litteratur, via tolv nominerade. Poeten Arne Johnsson, en av de svenska jurymedlemmarna, menar att den litterära kvaliteten genomgående är hög.

– Som alla år jag har suttit med i juryn är det väldigt kvalificerade nomineringar. Det är en spännande, engagerande och heterogen samling, säger han.

"Nu är vi tre poeter på ett bräde", utbrast Ann Jäderlund när hon fick beskedet att hon är en av årets nominerade från Sverige, tillsammans med Birgitta Lillpers. Att två lyriker lyfts fram – efter Frostensons triumf – beror inte på ett särskilt poesifokus, menar Arne Johnsson.

– Vi vet inte på förhand riktigt vad vi söker, men vi vet när vi har hittat det. Det handlar om kvalitet och vad som engagerar oss. Oavsett genre är det verk som berättar om människans situation, säger han.

Bland årets utbud tycker han att diktsamlingarna "Sunnudagsland" av färöiska Sissal Kampmann och "Frelsi" av isländska Linda Vilhjálmsdóttir är spännande nya bekantskaper. Han nämner också danska Kirsten Thorups "Erindring om kærligheden", där huvudpersonen Tara kastar sig in i ett äktenskap med en asylsökande och oplanerat får dottern Siri.

– Den berättar om en utsatthet och en människa som man både kan känna igen sig i och titta in till genom ett titthål. Det är en tillvaro man kanske inte vet så mycket om men som är både gripande och trovärdig.

Syftet med litteraturpriset är att öka intresset för grannländernas språk och kultur. Men i Sverige får Augustpriset och Nobelpriset betydligt större uppmärksamhet.

– Det är synd för det här är ett utomordentligt tillfälle för svenska läsare att bekanta sig med nordisk litteratur. Den är inte alltid så uppmärksammad i de breda svenska läsekretsarna. Men i de nordiska länderna håller man bättre koll på svensk litteratur, säger Arne Johnsson.

När juryn sammanträder samtalar medlemmarna också om ländernas litteraturscener. Det svenska fokuset låg i år på turerna kring bokmässan, berättar Arne Johnsson. I Danmark och Norge pratas det mycket om autofiktion – nominerade Vigdis Hjorths "Arv og miljø" skildrar till exempel upplevelser av incest i hennes familj, vilket har väckt en upprörd debatt i Norge om förhållandet mellan verklighet och litteratur.

Fakta: Nordiska Rådets litteraturpris

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på något av de nordiska språken. Syftet med priset är att öka intresset för grannländernas språk och kultur och för den nordiska kulturgemenskapen. Prissumman är på 350 000 danska kronor.

Priset delas ut den 1 november i Finlandiahuset i Helsingfors.

De nominerade:

Danmark: "Vivian" av Christina Hesselholdt, "Erindring om kærligheden" av Kirsten Thorup.

Finland: "Oneiron" av Laura Lindstedt, "De tysta gatorna" av Tomas Mikael Bäck.

Färöarna: "Sunnudagsland" av Sissal Kampmann.

Island: "Frelsi" av Linda Vilhjálmsdóttir, "Og svo tjöllum vid okkur í rallid: bókin um Thor" av Guðmundur Andri Thorsson.

Norge: "Arv og miljø" av Vigdis Hjorth, "Termin. En fremstilling av vold i Norge" av Henrik Nor-Hansen.

Sverige: "Djupa, kärlek, ingen. Dikter 1992–2015" av Ann Jäderlund, "Anteckningar om hö" av Birgitta Lillpers.

Åland: "Jag är Ellen" av Johanna Boholm.

Fakta: Nominerade det talas om

"Oneiron" av Laura Lindstedt. Laura Lindstedts roman har redan tilldelats Finlandiapriset. Berättelsen om sju kvinnor från olika världsdelar som möts i ett vitt tomrum mellan liv och död har hyllats av kritiker. Men också orsakat hemlandets första debatt om kulturell appropriering, eftersom Lindstedt bland annat tar sig an en judisk kvinnas berättelse.

"Frelsi" av Linda Vilhjálmsdóttir Hon är en av Islands ledande lyriker men det är första gången hon nomineras till Nordiska rådets litteraturpris. Den politiska, feministiska diktsamlingen "Frelsi" kretsar kring temat frihet, och kring hur vi förvränger frihetsbegreppet. Hon undersöker också religiösa motiv, bland annat genom att ikläda den ekonomiska tillväxten rollen som gud.

Arv og miljø" av Vigdis Hjorth Med "Arv og miljø", Vigdis Hjorths tjugonde roman, utlöste författaren en animerad litteraturdebatt i Norge. Hennes bok bygger nämligen på självbiografiska erfarenheter. När fyra syskon möts efter faderns död börjar romanens huvudperson minnas fragment av sexuella övergrepp. Framför allt beskrivs reaktionerna på det övergreppet. Vigdis Hjorths syster har svarat med en egen roman för att ge sin syn på saken.

"Sunnudagsland" av Sissal Kampmann Mördande tråkiga söndagar i en förort. Det är vad färöiska Sissal Kampmann skriver om i denna sin femte diktsamling. Men titelordet betecknar också ett särskilt slags tillstånd av ensamhet och existentiell kris. I en känsla av främlingskap beskriver diktarjaget vanskötsel och förfall i hemorten i Vestmanna kommun på Färöarna. Mörker råder, i en miljö präglad av slask och fukt.

"Vivian" av Christina Hesselholdt Den danska författaren Christina Hesselholdt utkom nyligen med "Sällskapet" i Sverige och blev genast en kritikerfavorit. Men det är för den biografiska romanen "Vivian" som hon är nominerad. Boken handlar om den amerikanska gatufotografen Vivian Maier som var barnflicka i amerikanska familjer och först efter sin död blev känd för sin samling med 150 000 fotografier. Texten är uppbyggd utifrån flera olika stämmor och är fri från auktoritära utsagor och svar.