Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svår storm i Västerås

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Den första november 1969 drog en mäktig storm in över Mellansverige. Tre personer omkom till följd av stormen.

Annons

På Lördagskvällen den första november fick polisen ett larm från Hallstahammar där ett hustag flugit av på Östra Nibble 7. Strax innan hade ett ordentligt åskväder börjat och stormen drog nu in över Västerås.

Inom kort började polisen och räddningstjänsten få larm på larm. Västeråspolisen var hårt ansträngd under kvällen och flera uppdrag fick vänta tills de mest brådskande uppgifterna klarats av. Antalet larm överskred alla tidigare noteringar.

–Vi var tvungna att i första hand kontrollera de larm där det kunde misstänkas att livsfara kunde uppstå, sa västeråspolisen.

Tre personer omkom i Mellansverige men i Västerås miste ingen livet till följd av stormen. Fem personer skadades varav en allvarligt när ett träd rasade ner över en bil vid Borgåsund, Strömsholm. Ambulansen som direkt skickades till platsen kom inte fram då ett träd fallit ner över vägen. Ambulanspersonalen och några privatpersoner slet förtvivlat med att få bort det kraftiga grenverket.

De nya bostäderna på Vallbyområdet drabbades hårt

Åtta hustak blåste av eller slets sönder på Vallby i Västerås när stormen härjade som värst på lördagskvällen. Bilar och cyklar krossades under all bråte som rasade ner. Att ingen människa skadades måste betecknas som mirakulöst.

I Köping slets ett tak av vid Görtz bilverkstad och blockerade E18. Medan polis och brandkår röjde upp på vägen kom larm om att plåtar m.m hade rasat ner från Folkets hus.

Senare på kvällen fick brandmännen ta sig upp på taket på Köpings kyrka. Takplåtarna var hotande nära att blåsa bort.

I hamnen kom fyra kranar i rullning och krockade med varandra. Några svåra skador uppstod dock inte.