Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare att ta kyrktak

Förbättra belysningen vid kyrkorna så att det syns om någon försöker stjäla koppartak och installera ett larm som utlöses när tjuvar försöker ta sig upp på taket.

Det är två av åtgärder som försäkringsbolaget Kyrkans försäkring AB går ut med. De flesta församlingarna i Västerås stift anlitar bolaget.

– Efter stölderna av koppartaken vid Ramnäs och Surahammars kyrka är det viktigt att det görs åtgärder för att förhindra att det händer igen. Men det är upp till varje församling att besluta vad man ska göra, säger stiftsjurist Ulrika Beskow.

Ett 50-tal av de 176 kyrkorna i Västerås stift har koppartak. Att ha en låst bom nattetid kan hindra att fordon kan köra fram till kyrkan.

– Det är en bra idé. Det är ingen som bär på en tung kopparplåt en längre bit. Församlingarna kan även ta kontakt med grannar till kyrkor som kan ha uppsikt om de ser något misstänkt, säger Ulrika Beskow.

Carina Widell

021-19 98 61

[email protected]