Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare jobba förebyggande

För ett par år sedan gick Hallstahammars kommun från två skolpsykologer till en. Neddragningen har haft betydelse, menar kvarvarande skolpsykolog Monica Svensson.

– Med två skolpsykologer fanns en helt annan möjlighet att arbeta förebyggande. Jag medverkar inte längre i föräldragrupper, barngrupper, eller ger handledning åt personalgrupper som jag gjorde tidigare. Jag är heller inte ute i klasserna och observerar samspelet mellan barn som jag var förut, berättar Monica Svensson.

– Dessutom blir man mer sårbar som ensam psykolog. Är man två kan man samarbeta och diskutera problem på ett annat sätt, än om man bara är en.

Längre väntetider på att psykologiska utredningar ska bli klara är en konsekvens av neddragningen. Monica Svensson behandlar heller inte lika många lättare fall, som milda depressioner eller ångest, som hon gjorde tidigare. I stället remitterar hon till landstinget.

– Men eleven får hjälp och stöd under tiden till dess att den nya kontakten har inletts, säger hon.

Monica Svensson har arbetat som skolpsykolog i kommunen sedan 1988 och trivs väldigt bra. Trots att neddragningen haft effekter menar hon att det råder ett positivt arbetsklimat, och att samarbetet mellan Elevhälsan och lärarna fungerar utmärkt.

– Skolpersonalen har en öppen blick och är måna om eleverna. Jag har också tillgång till två fina lokaler och har gott om bedömningsinstrument, som begåvningstester och skattningsformulär. Det underlättar mycket.