Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svårt att få yngre att ställa upp"

Medelåldern är hög hos nämndemännen i tingsrätten och nu när valet närmar sig vill Västmanlands nämndemannaförening locka fler yngre att bli nämndemän.

Annons

Av tingsrättens 183 nämndemän utses 97 i Västerås. Medelåldern är nästan 60 år och åldersspannet sträcker sig från 20 år upp till över 80.

Michael Johansson är ordförande i Västmanlands nämndemannaförening och han menar att det är svårt att få yngre personer att ställa upp.

– Att vara nämndeman fordrar sin tid och att man kan gå ifrån arbetet till exempel. Det är skillnad mot andra politiska uppdrag där man har sammanträden på kvällstid, säger han.

Han menar att även om spannet mellan äldst och yngst visserligen är stort, vore det att föredra om fler unga ville ställa upp. Men det är inte mycket som nämndemannaföreningen kan göra.

– Vi går ut med en rekommendation till kommunerna inför valet. Det är upp till partierna att bedöma vilka de tycker är lämpliga att vara nämndemän. Det är där det avgörs, säger Michael Johansson.