Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svårt att spana på nätet"

Med fler användare ökar brotten i sociala medier. Diskussioner spårar ur, någon kapar ett Facebook-konto. Listan kan göras lång.

– Jag använder Facebook där jag ser att jag kan ha användning av det i min utredning, säger Lars Hägglund, kriminalinspektör på polisens IT-brottsgrupp i Västerås.

För honom kan internet och de sociala medierna vara ett sätt att knyta samman detaljer i fall han arbetar med. Någon regelrätt spaning på nätet handlar det dock generellt inte om.

– Det är svårt att sitta och spana på nätet så det används mer i bevissäkringssyfte. Men vid inkomna tips och spaningsuppslag söker vi efter information på internet om det aktuella tipset eller spaningsuppslaget, säger han.

Någon statistik för hur det ser ut med brott på Facebook, twitter och liknande är svår att få fram. I de flesta fall handlar det om förtal eller ofredande och då rubriceras brottet som sådant. Att det skett på Facebook framgår inte i brottskoden.

– Var drar man gränsen att det berör Facebook? säger Lars Hägglund. Är det att brottet är begånget där eller om personerna som är inblandade finns där?

Han berättar att Facebook nämns i många anmälningar som kommer in till IT-brottsgruppen.

– Facebook är i dag en naturlig del av internet, konstaterar han.

Användandet av sociala medier vid IT-brottsgruppens utredningar varierar från ärende till ärende.

– Det har mer att göra med hur ärendet ser ut, säger Lars Hägglund.

Om man utsatts för ett brott och gör en anmälan görs det först en juridisk bedömning.

– Upplever du att du blivit utsatt för ett brott ska du anmäla, säger Lars Hägglund. Han tillägger att man i brottsförebyggande syfte kan börja med att tänka på vilket språk man själv använder sig av på Internet. Eftersom att det skrivna språket kan tolkas på mer än ett sätt är det lätt att bli missförstådd.

Sociala medier

Över fyra miljoner svenskar är medlemmar på Facebook. De vanligaste brotten på Facebook och andra sociala medier är förtal, hot, kränkning och kapade konton.

Enligt en granskning som SvD gjort ökar antalet anmälningar om brott på Facebook.

Antalet anmälningar i Stockholms län mer än fördubblades under fjolåret. Under de senaste tre åren har antalet polisanmälningar fyrdubblats, skriver SvD.