Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att spåra vargar

Bristen på snö den här veckan har gjort det svårt för länsstyrelsen att fortsätta skyddsjakten på två vargar i Skultuna-Västerfärneboreviret i veckan. På onsdag går tiden ut.

Annons

Pierre Ahlgren, inventeringsansvarig för rovdjur hos länsstyrelsen, säger att bristen på snö gör vargjakten mycket svårare. Snön behövs för att kunna spåra upp vargarna. Dessutom har det inte kommit in så många synobservationer av vargarna den senaste tiden.

Vad det beror på är svårt att säga, vargarna kan hålla till i ett område där det inte är så mycket folk eller så har folk inte varit ute lika mycket.

– Det kan också vara så att vargen har haft mycket folk efter sig på sistone och det har gjort den skyggare, säger Pierre Ahlgren.

Från tidigare spårning har de dock kunnat se att troligen har två valpar börjat röra på sig för sig själva. Kvar med föräldraparet är två valpar, troligen tikar.

Länsstyrelsen har till och med den sista februari att genomföra skyddsjakten av två vargar i reviret.

Eventuellt kan tiden förlängas något.

– Men det finns inget sådant beslut, vi ska diskutera det i nästa vecka.

Men det är inte aktuellt med någon längre förlängning.

– Sedan börjar man närma sig deras parningssäsong och vi vill inte jaga varg som är dräktig. Det är varken etiskt eller moraliskt och skulle inte kännas något vidare, säger Pierre Ahlgren.

Annons