Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Svarta halkan är förrädisk”

Snön faller – sedan slaskar det på. Men vägarna är långt ifrån säkra även om det ser ut så.

Inom loppet av 24 timmar inträffade tre trafikolyckor i Hallstahammars och Surahammars kommun.

Enligt Jörgen Bergfasth, chef på polisens trafikavdelning finns det ett tydligt samband mellan olyckorna och snön som föll under gårdagen.

– Det är så här varje gång snön börjar falla. Det känns som att trafikanterna tänker: ”Oj! Är det vinter i år igen”.

Den senaste tidens snöfall har efterföljts av töväder. Vägarna blir fulla med slask och på sina håll ser det ut att vara barmark. Det är just skiftandet mellan snöfall och töande som är det farliga menar Jörgen Bergfasth.

– Rent generellt sett så blir det många olyckor vid den här typen av väderlek. Väglaget kan skifta med bara timmar mellan, säger han.

Vid dessa förhållanden kan det uppstå något som kallas ”svart halka”. Ett fenomen som varken behöver snö eller frost för att bli farlig.

– Är vägbanan blöt och ett hastigt temperaturfall inträffar fryser vattnet på vägen och bilder en tunn hinna av is som knappt går att se. Svarta halkan är verkligen förrädisk, berättar Jörgen Bergfasth.

För att minska riskerna med ett snabbt föränderligt vägunderlag gäller det att förbereda sig.

– För det första måste man köra efter det rådande väglaget. Det går inte att köra som om det vore sommar. Sedan handlar det mycket om att förbereda sig på att det kan vara halt. Det är ju inte väglaget som orsakar olyckor– det är trafikanterna, säger Jörgen Bergfasth.