Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartåns mur plockas ned sten för sten

I slutet av maj börjar arbetet med att laga den lutande Svartåmuren i Stadsparken.

Så snart vårfloden är över sänks ån med cirka en meter. Sedan ska 160 meter mur, från Turbinbron och norrut, plockas ner sten för sten.

1–1,5 meter ner räknar man med att behöva gå, uppger Pär Claeson, planerare på tekniska nämndens stab.

Den övre delen av muren lutar i dag ut över ån, och ska nu rätas upp. Under vattenytan är muren rak. Förra sommarens undersökning visade att läget inte var så illa som först befarades.

Murstenarna märks med nummer och ska så småningom sättas tillbaka på samma plats – då med en svag lutning in mot Stadsparken.

För att muren ska hålla gjuts en betongsarg innanför som stenarna förankras i. Betongsargen kommer döljas under marken när allt är klart.

Stadsparken kommer delvis att vara avstängd för allmänheten under arbetet. Företaget som gör jobbet behöver använda gräsmattan bland annat för att förvara de uppmärkta murstenarna.

Åtta miljoner kronor väntas arbetet kosta och vara klart i slutet av november. Även muren på Fiskartorgssidan, utanför Stadshuset, ska åtgärdas så småningom. Den tros vara i bättre skick.

I samband med att västra åmuren nu lagas ersätts det 120 år gamla järnräcket, som rostat i sina fästen, med ett nytt i samma stil.

Pär Claeson hoppas, precis som hemmasemestrande svenskar, på en fin sommar.

Ösregn riskerar att höja Svartåns vattennivå vilket kan fördröja arbetet.