Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svarthandel för miljoner

Två företagare från Västerås, 33 respektive 42 år, misstänks för omfattande svarthandel. Skatteverkets revision i deras gemesamma bolag visar intäkter på runt 3 miljoner kronor utanför bokföringen.

Duon misstänks för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Under förra året fick Skatteverket ett tips från allmänheten om att det inte stod rätt till i kompanjonernas butik och verkstad.

Revisorerna begärde in räkenskaperna och dessa visade sig ha stora brister.

Granskningen gällde inkomståret 2009 och enligt Skattenämndens beslut ska intäkter på minst 3 miljoner kronor ha undanhållits.

I samband med besöket i kompanjonernas butik hittade revisorerna ytterligare material, bland annat en ”skuggsammanställning” över bolagets intäkter. ”Skuggsammanställningen” indikerade att bolaget under 2009 haft intäkter på drygt 11 miljoner konor. Den redovisade intäkten var bara knappt 8.

Kammaråklagare Stig Ernsund vid åklagarkammaren i Uppsala, leder utredningen:

–Vi har kommit in i en aktiv del av utredningen och en av bolagets företrädare är kallad till förhör hos ekobrottsenheten, förklarar han.

Skatteverkets revision resulterade i att bolaget upptaxerades med den moms som skulle ha levererats in på de oredovisade intäkterna.

Inkluderat skattetillägg blev notan 726000 kronor. Dessutom anmälde Skatteverket brottmisstankar till åklagare.

Och nu väntar således det rättsliga efterspelet för de båda kompanjonerna som driver sin verksamhet vidare och, enligt uppgift till VLT, redan har betalat momsnotan.