Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårtydd bild av nazismen

Stämmer den dominerande bilden av nazismen som de tyska småborgarnas besinningslösa revolt mot industriell stordrift, tekniska framsteg, strukturrationaliseringar och 1920-talets våldsamma inflation?

Nej, väljarundersökningar visar att nazistpartiet före maktövertagandet konkurrerade med socialdemokraterna och kommunisterna om att vara det största arbetarpartiet i Tyskland.

Även bilden av Hitler som den tyska storfinansens osjälvständige marionett är felaktig. Nazismen krossade inte bara arbetarrörelsen i Tyskland, den eliminerade också de borgerliga partierna och satte klara gränser för det tyska monopolkapitalets handlande. Man kan närmast tala om politikens primat.

Flera exempel visar på svårigheterna att förstå nazismen. De senaste årens forskning har främst poängterat det ambivalenta i nazismens nihilistiska ideologi liksom i den praktiska politiken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel