Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svebio: Det handlar om smart resursanvändning

”Koldioxidhöjningen från 300 till 400 ppm beror mer på minskad fotosyntes på grund av uppodling än på fossil förbränning” påstår Lars Cornell i reprik till mig. Påståendet är felaktigt.

Ökningen av koldioxidhalten i atmosfären beror i första hand på användning av fossila bränslen. Utsläppet från förbränning av olja, kol och naturgas, samt produktion av cement är 8,4 miljarder ton kol per år (2008). ”Förändrad markanvändning”, i praktiken avskogning, ger ett tillskott på omkring 1,1 miljard ton kol.

Men samtidigt som vissa skogar huggs ner binder andra skogar och marker mycket mer kol, netto 4,5 miljarder ton kol varje år.

Faktum är alltså att vi inte har ”minskad fotosyntes” som Lars Cornell tror, utan ökande fotosyntes som netto binder 3,4 miljarder ton kol varje år.

Under senare år har siffran för avskogning minskat betydligt, framför allt eftersom Brasilien fått bättre koll i Amazonas, där avskogningen sjunkit med 75 procent under de senaste fem åren.

Samtidigt har utsläppen från fossil förbränning fortsatt att öka, och dominerar i dag mer än någonsin. Nio tiondelar av de mänskliga utsläppen beror på att vi eldar upp fossila bränslen.

De gröna resurserna på jorden, skogarna och odlingarna, binder alltså ungefär halva utsläppet från användningen av fossila bränslen i industrier, kraftverk och trafik. Skogstillgångarna ökar i alla utvecklade länder. I Sverige lagrar skogen upp mer än hälften av kolutsläppen från andra sektorer.

Samtidigt använder vi stora mängder biobränslen. Förklaringen är att vi med produktivt skogsbruk kan öka tillväxten så att vi både kan använda mer biomassa och spara mer biomassa i växande skog.

Vi ersätter steg för steg fossila bränslen med förnybar bioenergi. Sverige har med bioenergins hjälp minskat utsläppen av koldioxid med 17 procent sedan 1990, samtidigt som BNP ökat med 50 procent.

De flesta länder kan göra som vi och använda mer bioenergi samtidigt som man genom att sköta sina skogar också kan lagra mer kol i biomassa. Det handlar om att använda solens energi och markresurserna på ett smart sätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel