Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Larsson (S): Inte mycket att skryta med

Jag redovisade en tidigare artikel den jämförande undersökning som Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har tagit fram mellan landstingen i Sverige. Denna visade att vårt landsting tillhörde de fem sämsta landstingen.

Högström åberopar i sin försvarsartikel olika skäl till hur resultatet blev. Men de skälen som han åberopade, berörde samtliga landsting som till exempel att vi hade en global ekonomisk kris samt en sköterskestrejk. I en mening påstår han att man har satsat på patientsäkerheten.

I april förra året gjorde Socialstyrelsens tillsynsmyndighet ett nedslag i vårt landsting och kritiserade bland annat att det endast fanns en patientsäkerhetsorganisation på papper och att den inte var ändamålsenlig. I slutet av förra året försökte man att leva upp till vad Socialstyrelsen kritiserade, delvis, patientsäkerhetsorganisationens besättning pågår nu enligt uppgift.

I en av de jämförelser tillhörde vårt landsting de bästa och det var medicinska resultat, vilket jag hade med i min debattartikel enär jag ansåg att det var hedrande .

Högström påstår att Västmanland har höga siffror när det gäller patienters nöjdhet. Jag vet inte var han har fått dessa siffror ifrån. I jämförelsen med andra landsting redovisas det om patienters erfarenheter och där hamnar vi på delad 14:e plats av 21 landsting, vilket man inte kan skryta med.

När det gäller tillgängligheten kommer vi på den näst sista platsen. Detta är ett stort problem som måste lösas snarast. Jag tror att man måste studera bland annat dessa märkliga ”telefonsystem” som marknaden har sålt och som kostar mycket pengar. Varje månad betalar man.

Det finns vårdcentraler som inte använder dessa system vilket, innebär att man kommer fram snabbt och får direkt kontakt med sköterska och tillgängligheten blir överlägsen de vårdcentraler som föredrar dyra telefonsystem. Dessa telefonsystem är ett bra exempel på hur effektiva marknadskrafterna är på att utnyttja det mänskliga flockbeteendet och många går på en tjänst som är fullständigt onödig som orsakar tillgänglighetsproblem inom sjukvården.

Landstingsstyrelsens före detta ordförande Tomas Högström måste nu inse att arvet från majoriteten inte är något man kan skryta med.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel