Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk privatisering är unik och ineffektiv

För att begränsa skadorna med övervinster i välfärden håller man nu på att utreda om att begränsa vinstuttagen för privata företag inom välfärdssektorn. Att det är fråga om mycket stora vinster framgår av den högljudda proteststorm ifrån näringslivets kampanjorgan med den samlade borgerligheten som onyanserad hejarklack.

Om marknadskrafterna fungerade enligt klassisk ekonomisk teori skulle det inte finnas några övervinster. Det är uppenbart att konkurrensen är satt ur spel inom välfärdssektorn. Varför är det så?

Orsaken är främst att det endast finns en beställare som landsting, kommun eller statliga förvaltningar och myndigheter. Då uppstår en marknadssituation som ekonomerna kallar för monopson och som har stora likheter med en monopolistisk marknad.

Eftersom näringslivet och företagen har ett mycket stort övertag gentemot den skattefinansierade förvaltningen så kan företagarna tjäna mycket pengar utan att ta några som helst risker. Ett lysande exempel på detta är Stockholms landstings upphandling av förbrukningsvaror inom vården.

Det engelska företaget som vann upphandlingen gör enorma vinster, men betalar inte en enda krona i skatt i Sverige. Räntesnurror säkrar att pengarna i stället hamnar direkt i ägarnas egna fickor.

Sverige är det land i världen som har gått längst fram när det gäller att avreglera och privatisera skattefinansierad verksamhet. Det finns inget stöd i forskningen om att privatisering innebär bättre eller effektivare verksamhet.

Tvärtom går man miste om stora rationaliseringsvinster om man fragmentiserar verksamheten med massor av olika utförare. Man förlorar stordriftsfördelarna och kan inte utnyttja erfarenhetskurvan. Vidare blir styrningen och upphandlingarna komplicerade, omfattande och byråkratiserade.

Det finns ingen trovärdig utvärdering eller konsekvensanalys av den privatiseringshysteri som drabbat de svenska skattebetalarna under de senaste decennierna. Är det inte dags att stanna upp och ifrågasätta privatiseringen av skattefinansierad verksamhet och göra jämförelser med andra länder?

Den svenska privatiseringsmodellen verkar vara både unik och mycket ineffektiv. Den leder bara till mer orättvisor, sämre kvalitet och dåligt utnyttjande av skattebetalarnas pengar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel