Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska kyrkan: Västerås Pride hyllar kärleken

Annons

Svenska Kyrkan i Västerås ska bland annat delta i lördagens Pridetåg.

I veckoslutet genomförs Västerås Pride som en del av Cityfestivalen. Västerås Pride är en hyllning till kärleken och rätten att leva som den man är med den man vill.Men genom Västerås Pride uppmärksammas även den orättvisa särbehandling och det hat som hbtq-personer (homo, bi, trans och queer) fortfarande drabbas av. Så ska vi inte ha det i Sverige. Vi måste värna våra värderingar om öppenhet samtidigt som vi försvarar det vi uppnått för hbtq-personers rättigheter när dessa utmanas.

Därför deltar Svenska kyrkan Västerås pastorat aktivt i Västerås Pride. En Pridemässa hålls fredag kväll i Domkyrkan. Kyrkan är också en del i lördagens Pridetåg. Självklart gäller det som Kristus lärt oss om den förbehållslösa kärlek som omsluter alla och envar.Svenska kyrkan är och ska vara en öppen och inkluderande folkkyrka som är tillgänglig för alla. Här ska alla känna sig välkomna och värdefulla. I Västerås pastorat gillar vi mångfald. Därför är likabehandling en viktig fråga både i pastoratets verksamheter och för våra medarbetare på kyrkans många arbetsplatser i Västerås.

Varje vecka möter pastoratets drygt 200 medarbetare många tusentals människor. De deltar i kyrkans verksamheter eller så besöker de en kyrka eller en kyrkogård för en stunds stillhet och ro. Ofta leder besöken till kontakt med kyrkans medarbetare om såväl enkla vardagsfrågor som om svårare frågor som berör mera på djupet.

Både de som kommer till oss och våra medarbetare ska bemötas lika oavsett ålder, utseende, sexuell läggning och könsöverskridande identitet, funktionsnedsättning, etnisk och kulturell tillhörighet etcetera. Detta innebär även att människor ska bemötas respektfullt från ett hbtq-perspektiv.

Alla människor ska helt enkelt behandlas och bemötas lika för precis den man är. Ett exempel på det är att både särkönade och sam­könade äktenskap kan ingås och välsignas i kyrkan.Det är också vår ambition att som kyrka arbeta för ett inkluderande samhälle med medmänsklighet, tolerans och sammanhållning. Fientlighet mot det av­vikande och rasism ska bekämpas.

Just ifråga om öppenheten gentemot hbtq har mycket gjorts och mycket har förbättrats. Men mera kan göras för att det ska bli ännu bättre. Av den anledningen genomför Västerås pastorat i höst en utbildning inom Likabehandling för alla medarbetare i pastoratet. Den genomförs av Stiftsgården i Rättvik.

Avsikten är att pastoratets många och spridda arbetsplatser runt om i Västerås ska diplomeras sedan alla medarbetare vid arbets­platsen gått igenom utbildningen. Utbildningsinsatsen kommer att utvärderas och följas upp. Utbildningen är ett led i att ge medarbetarna förstärkt kompetens och verktyg i arbetet med att förebygga diskriminering och främja mångfald. På det sättet bidrar vi i kyrkan till ökad sammanhållning och gemenskap i samhället.

Självklart deltar Svenska Kyrkan Västerås i Västerås Pride under veckoslutet. Men mångfaldsarbete och arbete mot diskriminering pågår året runt.

Jörgen Eklund Ordförande för kyrkorådet, Svenska kyrkan Västerås

Susann Senter Vik domprost, Svenska kyrkan Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons