Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Dagens mismatch kräver flera åtgärder

Genom att underlätta möjligheterna att starta, driva och investera i företag får man inte bara fler företagare. Statistiken visar att det även förbättrar matchningen på arbetsmarknaden.

I regioner med bra företagsklimat är det lättare för arbetssökande att hitta ett jobb.

Det är en viktig kunskap, för ett av våra största sociala och ekonomiska problem just nu är den ”mismatch” som finns på arbetsmarknaden. I slutet av mars släppte vi en rapport om mismatchen och detta ord har på kort tid blivit något av ett modeord bland svenska politiker. Det är bra, men det är ju också viktigt att inte bara ta till sig ordet utan också förstå vad det handlar om och dra rätt slutsatser av det.

Det vi menar med mismatch är att arbetslösheten är hög, samtidigt som det finns många obesatta jobb i företagen. Detta hindrar företagens expansion när konjunkturen går upp, och gör också att människor fastnar i arbetslöshet, trots att det finns företag som vill anställa. Denna mismatch är i dag större än den någonsin varit tidigare, så långt tillbaka som det finns statistik för detta.

Västmanland är en av de regioner där mismatchen är störst i landet. Trots att arbetslösheten är hög visar vår senaste konjunkturrapport att 45 procent av företagen i regionen inte lyckats rekrytera det antal medarbetare de sökt de senaste halvåret. 14 procent av företagen som försökt rekrytera lyckades inte anställa en enda medarbetare.

Arbetsgivare beskriver i dag att många sökande är svåra att anställa, eftersom de saknar den typ av personliga egenskaper som man normalt tillägnar sig i början av yrkeslivet. När unga människor inte tidigt lyckas skaffa sig arbetserfarenhet av enklare uppgifter är risken alltså stor att de även senare i livet blir oattraktiva för mer avancerade uppgifter.

En annan viktig förklaring är att många sökande har utbildningar som arbetsgivare inte efterfrågar, men saknar den utbildning som behövs. En tredje förklaring är att arbetsförmedlingen inte fungerar särskilt väl.

För att minska mismatchen behöver arbetsmarknadspolitiken ändras. Anställningsskyddet behöver bli mer flexibelt, så att unga som visat sig lämpade för ett arbete kan få stanna även när företag drar ned på personal.

Samarbetet mellan skola och näringsliv behöver bli bättre, så steget in i arbetslivet underlättas. Arbetsförmedlingen måste utsättas för konkurrens och fler privata aktörer tillåtas, så att fler krafter och idéer får i uppdrag att lösa arbetslöshetsproblematiken.

Men även företagsklimatet i kommunerna har samband med Mismatchen: De regioner som har ett bättre företagsklimat har också ett mindre glapp mellan arbetslöshet och lediga platser. I årets ranking av företagsklimatet hamnar sju av länets kommuner mellan placering 192 och 289 av landets 290 kommuner.

I kommuner och landsting kan politiker göra mycket för att förbättra det lokala företagsklimatet, och minska mismatchen den vägen. De kommuner som företagen rankar som bäst på lokalt företagsklimat bör användas som inspiration och goda exempel.

Det räcker inte med ett nytt modeord för att bryta långtidsarbetslöshet och rekryteringsproblem i företagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel