Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Företagarvänliga landstinget?

Alla politiker talar i dag om betydelsen av att skapa fler jobb. Att få människor att starta egna företag och bli arbetsgivare, att få redan etablerade företag att investera och växa samt att locka utländska företag till investeringar i Sverige är grundläggande i den näringspolitik som regeringen företräder.

I praktiken sker emellertid en utveckling i annan riktning. Landstinget i Dalarna driver nu ett eget tvätteri för sin egen verksamhet. Med skattemedel investerar man för att femfaldiga volymen i sitt tvätteri. De vänder sig därför till andra landsting och erbjuder tvätteritjänster.

Landstinget Västmanland är ett av de landsting i Mälardalen som har aviserat ett intresse av att köpa tvätteritjänster från Landstinget Dalarna.

Det är mycket förvånade att landstinget i stället för att driva egen tvätteriverksamhet inte utvecklar formerna för att upphandla denna från ett eller flera av de företag, små som stora, som kan leverera tvättservice.

Konsekvensen blir, om andra landsting nu avslutar sina avtal med tvätteriföretag, att anställda sägs upp på andra orter i Mälardalen. Ett jobbmässigt nollsummespel med skattemedel med andra ord.

Den offentliga upphandlingen är för många företag i servicebranscherna en betydande del av hemmamarknaden. Helt enkelt den affärsmässiga plattform som möjliggör att anställa och att expandera.

Regeringen har varit mycket tydlig med att kommunerna inte ska bedriva affärsverksamhet där det finns en konkurrens mellan företag. Rätt väg borde rimligen vara att främja företagsklimatet. Se över upphandlingarna så att flerleverantörer får möjlighet att lämna anbud.

Ett utvecklande samarbete mellan privat och offentlig sektor är betydelsefullt för ett framtida konkurrenskraftigt Sverige. Därför är det initiativ som Landstinget Dalarna tar ett steg i fel riktning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel