Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Kvalitet, valfrihet och vinst hänger ihop

Vasiliki Tsouplaki och Rossana Dinamarca (V) skriver att ”ökad kvalitet inom välfärden kan garanteras med större inflytande från medborgare, medarbetare och brukare. Inte genom att fler beslut fattas i stängda bolagsrum”.

På denna punkt är vi helt överens. Det är med-borgarna själva som ska fatta de beslut som är viktiga i deras liv, som vilken läkare de vill uppsöka eller vilken skola de ska gå i. Det är just därför det behövs valfrihet och konkurrens inom dessa områden. Och verklig konkurrens innebär givetvis att det måste finnas flera utövare.

De fristående skolorna får utstå mycket kritik, samtidigt som undersökning efter undersökning visar att både elever, föräldrar och lärare är mycket nöjdare i de fristående skolorna än i de kommunala.

Tyvärr kan inte heller V-debattörerna låta bli att fortsätta sprida myten att fristående skolor skulle kunna neka plats till vissa elever. Detta stämmer inte, friskolorna är öppna för alla barn på samma villkor.

Den högsta formen av inflytande är att kunna välja – och välja bort. Tack vare de valfrihetssystem som införts de senaste 20 åren har alla människor, oavsett inkomst, adress eller bakgrund i mycket högre grad än tidigare fått den makten.

De drar också i allt högre grad nytta av denna möjlighet och byter skola (eller vårdgivare) om de anser att kvaliteten är för dålig.

Där finns sambandet: God kvalitet belönas och ger ökade intäkter, som ger möjlighet att skapa vinst. Och omvänt: Vinst ger utrymme att fortsätta utveckla och återinvestera i verksamheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel