Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Människors val sätter kvaliteten i fokus

Vänsterpartiet i länet känner sig manat att svara på min artikel om kvalitet och vinst i välfärdssektorn. Det hävdas att jag romantiserar.

Friskolorna tas upp som exempel. Det är intressant, med tanke på att friskolorna på område efter område redovisar bättre resultat än de offentligt drivna skolorna. Föräldrar med barn i friskolor är mer nöjda med sin skola och lärare i friskolor får högre betyg av föräldrarna.

När det gäller skolresultaten ser vi samma tydliga mönster: I jämförelse efter jämförelse uppvisar friskolorna bättre resultat.

Mångfalden urholkas, hävdar debattörerna. Men friskolorna har ju en något högre andel elever med utländsk bakgrund och med möjlighet att välja är ingen längre hänvisad till den skola som ligger närmast.

Visst finns det exempel som inte sköter sig, men det gäller förstås både kommunala och fristående verksamheter. Låt oss undvika att sprida myter och i stället fokusera på hur vi höjer kvaliteten i hela välfärds-sektorn.

Sveriges nya välfärds-modell förenar gemensam finansiering med företagares initiativkraft. Det är lätt att glömma bort hur det var förr, när man som enskild individ inte hade något att säga till om och när anställda bara hade en arbetsgivare att välja på. Var man missnöjd med skolan eller äldreboendet fick man bita ihop. Var man missnöjd med arbetsgivaren så fick man byta yrke.

Och åter igen: När det är den enskilda människan som väljer, sätts kvaliteten i fokus. Det är en förutsättning för att ett företag ska kunna fortsätta och därför är kvaliteten också en förutsättning för vinst.

Det är inte att romantisera, det är att konstatera fakta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel