Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Sluta tvivla på era medlemmar, LO!

Medarbetare vill själva komma överens med sin chef om den egna lönen. Det visar flera undersökningar.

Sju av tio tycker att det är mest rättvist att den egna löneökningen bestäms vid individuella samtal med chefen, enligt en undersökning gjord på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Almega.

Per Bardh, LO:s avtalssekreterare, har ställt sig tvivlande till om detta även gällde LO:s medlemmar. Vi kan konstatera att det gör det.

I en undersökning som Svenskt Näringsliv lät Demoskop göra i maj ställdes frågan ”Hur skulle du helst vilja att din lön bestämdes?”

Sju av tio LO-medlemmar svarade ”mellan mig och min chef”. Endast drygt en av tio svarade ”av det centrala avtalet” och ännu färre ”mellan det lokala facket och företaget”. Det visar tydligt att LO:s medlemmar inte vill frånhända sig en av de viktigaste frågorna om deras eget arbete – lönen.

Det positiva för LO är att medlemmarna ser en tydlig roll för LO:s förbund i lönefrågan, även om den är helt annan än den LO i dag tar på sig. Det finns en god efterfråga på rådgivning och stöd i den enskilda lönediskussionen. Två tredjedelar av de LO-medlemmar som vill sätta lönen i samråd med chefen vill ha stöd av sitt fackförbund när de ska diskutera lönen. Det visar tydligt på behovet av en modern fackförening som också i lönefrågan stöttar sina medlemmar som individer och inte som kollektiv.

Svaren från LO:s medlemmar om hur lönen bör sättas skiljer sig inte nämnvärt från akademiker och andra tjänstemän. Tiden då arbetare kollektivt går samman för att i Stockholm förhandla fram nya löneökningar är förbi, enligt de allra flesta. Det är hög tid för LO att omformulera sina förhandlingsmål.

Om inte LO och dess förbund förmår möta medlemmarnas behov så kommer ännu fler att lämna facket. Vi har de senaste åren sett det största medlemsraset genom tiderna för LO:s förbund. Inte ens under lågkonjunkturen ökade medlemsantalet, något som tidigare alltid skett. I år har organisationsgraden för arbetare sjunkit under 70 procent för första gången sen 1940-talet. Bara under förra året valde 37000 personer att gå ur LO-förbunden.

Om inte LO och förbunden förmår gå från kollektivistisk detaljstyrning till individuell rådgivning hotas den svenska modellen i grunden. Legitimiteten för kollektivavtalen går förlorad om många väljer att stå utanför organisationerna. De kollektivavtal som tecknas måste kännas relevanta och positiva både för företag och för medarbetare.

Låt oss ta den svenska modellen in i framtiden med starka centrala kollektivavtal som ger trygga och bra ramar för både arbetsgivare och medarbetare, men låt individ och chef själva i större utsträckning komma överens om innehållet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel