Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Vi vill inte sänka lönerna

Inför den stundande avtalsrörelsen har delar av fackföreningsrörelsen fört fram krav på nya låglönesatsningar. Vi på Svenskt Näringsliv har motsatt oss detta eftersom det minskar möjligheterna att få in fler på arbetsmarknaden.

Debatten har sedan följt alltför invanda mönster. Många försöker sätta den felaktiga bilden att arbetsgivarna vill ha ”sänkta löner” för att ”öka sin egen vinst”.

Låt mig därför klargöra tre saker. För det första: Ingen vill ha sänkta löner. I varje fall ingen av parterna på arbetsmarknaden.

Det vi är angelägna om, är i stället att motverka ytterligare låglönesatsningar som skulle minska skillnaderna mellan lönen för de som är helt nya på arbetsmarknaden och de som har kämpat för att nå en bättre utbildningsnivå och mer arbetslivserfarenhet. Sverige har redan en extremt sammanpressad lönestruktur, framför allt inom de yrkesgrupper där facken redan tidigare drivit igenom extra höjningar av lägsta-lönerna.

Nästa klargörande gäller frågan om vårt syfte med att motverka låglönesatsningar. Låglönesatsningar hotar företagens möjligheter att rekrytera den kompetens de behöver, framför allt på lång sikt. Om yngre generationer och nyanlända svenskar inte får en chans att skaffa sig erfarenhet mot en ersättning som motsvarar värdet på deras arbetsinsats, så uppstår en situation där arbets-givare inte har råd att anställa till lägre kvalificerade jobb. Det är precis det vi har sett i Sverige inte minst i år.

Aldrig någonsin tidigare har svensk arbetsmarknad haft en större mismatch, det vill säga en kombination av många lediga jobb och många arbetslösa. Nu när tecken på en ny lågkonjunktur blir tydligare för varje dag som går kommer det att pratas mindre om detta. Dock är verkligheten så att exempelvis bristen på ingenjörer med arbetslivserfarenhet håller delar av svensk ekonomi tillbaka, inte minst här i Västmanland.

Företagarens intressen sammanfaller med samhällsintresset. Ett stort utanförskap hotar företagsamheten eftersom det leder till svårigheter att hitta arbetskraft. Svårigheter som dels ökar kostnaderna, dels tvingar företag att tacka nej till ordrar och uppdrag.

Det finns ytterligare ett mycket viktigt syfte att motverka höjningar av lägstalönerna och detta är det sista klargörandet: Vi vill ha en ökad lönespridning eftersom det gör att fler kan göra lönekarriär och därmed känna att det finns en mening med att utbilda sig, arbeta hårt och stärka sin erfarenhet.

Flera undersökningar visar att större lönespridning ökar den genomsnittliga löne-nivån. Möjlighet till lönekarriär är viktig för att få motiverade medarbetare som vill utvecklas på jobbet. Det är i sin tur en helt avgörande faktor för företagens långsiktiga förmåga att växa och generera vinst för framtida investeringar och ännu fler jobb.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel