Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige är socialt raserat sedan 1980-talet

”Det var bättre förr” är ett gammalt välkänt uttryck. Jag tillhör dem som hävdar att det var bättre förr.

Om jag inte vidareutvecklar bakgrunden till mitt påstående, kommer jag troligen att attackeras av äldre människor som hävdar motsatsen.

Orsaken är att vi baserar våra påståenden ur olika tidsperspektiv. Jag jämför med de trygga 1970- och 80-talen, då alla som kunde stå på benen fick ett arbete inom någon mils avstånd och då det inte gick att bli utförsäkrad från a-kassan, medan äldre människor kanske jämför med 1930-talets fattigdom och hårda levnadsvillkor.

Yngre människor födda under 1980-talet och senare vet inget eller mycket lite om det svenska samhället och den arbetsmarknad vi hade fram tills dess, medan de äldre kanske inte vet något om den extrema arbetsvillkorsförsämring som inleddes efter den kraftiga arbetslöshetshöjningen 1991-93. Bristande kunskaper och erfarenheter kan ofta bidra till meningsskiljaktigheter. Jag är glad att jag hann uppleva Sverige som välfärdsstat under 1980-talet.

Sverige har under en historiskt sett ganska kort tidsperiod gått från fattigdom och hårda levnadsvillkor till ett välfärdssamhälle för alla, sedan tillbaka till ett samhälle med hårda levnadsvillkor där människor blir allt fattigare. Jag tror inte framgången till den breda, allmänna välfärden under 1980-talet hade kunnat ske om inte arbetarrörelsen genom sin kollektiva, maktskapande kamp lyckats fördela arbete och pengar på ett rättvist sätt.

Det märkliga är att samma rörelse med stöd av EU-politiken sedan kunnat föra oss tillbaka till ett samhälle med usla arbetsvillkor, nedrivet a-kasseskydd och en ständig arbetslöshet.

Till skillnad från den ursprungliga arbetarrörelsens grundprinciper, så har man gjort de arbetande till varandras fienden, som ska tävla om att arbeta för lägsta lön till sämsta möjliga arbetsvillkor.

Socialdemokraternas nya politik och EU kan ses som en konspiration mot arbetarklassen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel