Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige behöver invandringspaus

Nu saknas mer än 250 000 bostäder och då ska nyanlända få gå före i bostadskön. Det är i alla fall vad Boverket föreslår i den rapport som regeringen beställt gällande nyanländas boendesituation.

I rapporten framgår att enligt Migrationsverkets prognoser kommer antalet beviljade uppehållstillstånd för asylsökande uppgå till drygt 80 000 om året mellan 2015 och 2018. Vi når nu historiska nivåer i mottagandet vilket kräver stora resurser.

Boverket har beräknat att behovet av bostäder till personer som beviljats uppehållstillstånd och den tillkommande anhörighetsinvandringen, ligger på 38 500 om året under 2015 och 2016. Detta ska ställas mot regeringens mål om att bygga 250 000 nya bostäder fram till år 2020.

Om man från regeringens och Alliansens håll vill fortsätta med sin oansvariga invandringspolitik behövs fler än 250 000 nya bostäder för att lösa nuvarande bostadskris. Bristen på bostäder kommer fortsatt vara ett hinder för många att byta boende, flytta hemifrån, studera eller flytta till arbete.

I Boverkets förslag som regeringen nu skickat ut på remiss, finns delar som är direkt diskriminerande mot bostadssökande svenskar. Boverket föreslår en aktiv bostadsförmedling där man genom en nationell lägenhetspool ska hänvisa lediga lägenheter till i förstahand nyanlända.

Hyresvärdar ska ha anmälningsplikt av lediga bostäder till bostadspoolen. Staten ska även stå för en hyresintäktsgaranti och ge en bonus till de kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare och privatpersoner som i första hand väljer att hyra ut till nyanlända.

Vidare ska man underlätta för att få samtycke till andrahandsuthyrning av lägenhet eller bostadsrätt. Den buffert av lägenheter som kommunerna har ska även användas för att ge bostäder till nyanlända.

Förslagen som i allra högsta grad är diskriminerande mot alla bostadssökande svenskar, som nu ställs i andrahand, visar på desperation för att försöka lösa en havererad invandringspolitik som har pågått i decennier. Det kan knappast ha kommit som en överraskning för regeringen att en ökad invandring samtidigt skapar behov av nya bostäder.

År 2003 rådde balans på bostadsmarknaden i större delen av landet, men under de två senaste mandatperioderna med Alliansregering har hela bostadsmarknaden havererat och dagens rödgröna regering fortsätter i samma spår.

Sverige behöver en invandringspaus, av såväl sociala som ekonomiska skäl. Vad gäller bostäder saknas helt möjligheter att ge nyanlända ett boende.

Sverigedemokraterna uppmanar regeringen att ta en ordentlig funderare kring migrationspolitiken. Idag finns det över 50 miljoner flyktingar runt om i världen som behöver hjälp och saknar möjlighet eller vilja att ta sig till Sverige. Där är behoven som störst och där ska vi sätta in våra resurser för att hjälpa så många som möjligt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel