Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige blev inte som Issam trodde

Artikel 70 av 73
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Nu tackar Issam Al-Qara-ghuli för sig. I lördags lyfte hans plan tillbaka hem till Bagdad. Livet på ett trångt asylboende i Västerås är över. Inget blev som han trodde i Sverige.

56-åringen har tagit tillbaka sin asylansökan hos Migrationsverket. Pengar till biljetten har han fått skickade från Irak där han har en stor familj som snart kommer att möta honom på Bagdads internationella flygplats. Han ler brett åt tanken. Längtan efter hustru, fem barn och flera barnbarn blev för stor och väntan på uppehållstillstånd för lång.

När VLT besökte asylboendet Flygskytten på Hässlö i fredags var det både feststämning och avskedstårar i luften. Det var Issams sista kväll med människor han haft tätt inpå sig i månader.

Läs också: Flygskytten har nolltolerans mot våld

Han gav sig av från Bagdad i september, gjorde den farliga resan som många andra gjort, med båt från Turkiet till Grekland, upp genom Europa. 25 dagar tog det och målet var Sverige.

Varför gav du dig av?

– Jag kunde inte försörja min familj och såg ingen framtid för mina barn. Irak är ingen säker plats, säger Issam, ekonom till yrket.

Vad trodde du om Sverige när du gav dig av?

– Mina vänner, flera bor i Sverige, har berättat att här har man ett gott liv. Och Sverige är så vackert, jag ville bo här.

Hans plan var att få arbete och ta hit sin familj. Men Issam hamnade oförberedd i den största flyktingströmmen Europa haft sedan andra världskriget, klämdes in på en asylcamp där han fick byta ut sin villa mot ett litet rum, delat med fem andra. Och han är lika besviken på den enformiga maten som på journalisterna som han tycker inte har tagit saken på allvar. Men mest är han tacksam över hur Sverige tagit emot honom, säger han. Under flera minuter framför han sina tack.

Under januari har 13 personer på Flygskytten återtagit sina asylansökningar och återvänt till Irak men också Iran, berättar Lars Johansson som driver asylboendet. Besvikelse är ett skäl.

– En del har helt klart blivit lurade med falska löften om Sverige, av kompisar som redan bor här. Det har varit lite av Amerika-brev över det. Många knäcktes också när det var så kallt i januari. I något fall har orsaken till att återvända varit en besvikelse över det svenska systemet och en ovilja att integreras.

Han tror inte att många fler kommer att lämna Flygskytten. Det är mest asylsökande från Afghanistan och Syrien kvar och de kan inte återvända. Inte heller de irakier som kommer från IS-kontrollerade områden.

Läs också: Asylsökande ska ut i praktik

Antal återvändare har ökat

Enligt Migrationsverket återtog 3 331 personer sina asylansökningar under 2015, från Albanien (679), Irak (555), Serbien (351), Kosovo (233), Syrien (184).

Antalet återvändare till Irak har ökat trots ett sämre säkerhetsläge sedan USA-ledda styrkor lämnade landet 2011. Cirka en tredjedel av Irak är ockuperat av IS, Islamiska staten.