Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige förlorar vargstriden

Ropa varg och alla har en åsikt. Såväl människor som bor i vargens direkta närhet som människor bosatta i våra största städer hyser starka känslor och åsikter om hur vargstammen ska förvaltas.

Annons

Jag har nu i snart tolv år kämpat i Europaparlamentet för att vargfrågan ska vara en nationell angelägenhet. Det är för mig självklart att det är de som påverkas av frågan som bäst beslutar om den.

Fram tills nu har vi varit några få svenska och finska ledamöter som drivit detta, men i takt med att vargen återigen gör intåg i länder som Tyskland och Danmark får fler upp ögonen för vargfrågan. Det är synd att de först nu förstår hur angelägen frågan är men det är trots allt bra att fler engagerar sig.

Det kan tyckas självklart att vargfrågan ska vara en svensk angelägenhet. Faktum är dock att rödgröna politiker, med EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP) i spetsen, under lång tid har lobbat för att göra den svenska licensjakten på varg till en angelägenhet för EU. Tyvärr har han gjort det med viss framgång och EU-kommissionen är på väg att dra Sverige inför domstol.

Att EU jagar Sverige för att Sverige jagar varg är trots allt inte bara Miljöpartiets fel. Grundproblemet finns i EU:s lagstiftning som reglerar frågan, fågel- och habitatdirektiven.

Direktiven har två decennier på nacken och det säger sig självt att direktiven inte fyller samma funktion nu som då. Naturen är föränderlig till skillnad från statisk lagtext.

Därför blev jag minst sagt förvånad när vi moderater tillsammans med Kristdemokraterna var de enda svenskar som röstade för en översyn av reglerna i Europaparlamentet i vintras.

Från Socialdemokraterna har det varit oroväckande tyst. I stället för att ta strid mot Miljöpartiets galenskaper lägger man sig platt. Det här är mycket allvarligt, tittar vi bakåt så kan vi se att Socialdemokraterna har lagt sig platt för Miljöpartiet i allt från Ojnareskogen till frågan om hur Sverige ska förhålla sig till GMO och nu senast även i kärnkraftsfrågan.

Tyvärr är det inte mycket som pekar på att vargfrågan skulle bli ett undantag. Det säger sig självt att en strid i EU om den svenska vargjakten inte slutar väl om det är Åsa Romson som står för det svenska försvaret.

Att den svenska vargjakten ska fortsätta vara en fråga vi beslutar om i Sverige är något som det verkligen borde finnas enighet om. Oavsett vad vi tycker om vargjakten.

I ärlighetens namn är det beklämmande att de finns de som inte inser att beslut om vargjakten ska fattas av de som berörs, inte av klåfingriga politiker eller byråkrater i Bryssel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons