Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige har råd med en bra och rättssäker sjukförsäkring

Måndagen den 11 april offentliggjorde socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) sina förslag till ”förbättringar” i sjukförsäkringen. Förslagen är tyvärr så minimala att man behöver förstoringsglas för att se dem.

Kritiken efteråt har varit massiv från alla håll och kanter – allt från drabbade till läkare har högljutt protesterat. Siv Norlin som är ordförande för ST på Försäkringskassan säger till Sundsvalls Tidning: ”De gör ett utspel och hoppas att ingen ska genomskåda att det inte kommer att lösa några problem.”

Handikapporganisationernas samarbetsorgan (HSO), som företräder en halv miljon personer, gick i dagarna ut tillsammans med LO med 1,5 miljoner medlemmar och krävde att utförsäkringarna omgående stoppas. Artiklar och reportage om de marginella justeringarna har överöst medierna. De desperata försöken att tysta kritikerna i sjukförsäkringsdebatten har misslyckats.

Fortfarande kommer tiotusentals sjuka att utförsäkras även om de nya förslagen genomförs. Sjuka kommer att överföras till Arbetsförmedlingen på löpande band då sjukförsäkringsdagarna har tagit slut, för att efter så kallad kartläggning prövas mot fiktiva arbeten på en växande ”arbetslöshetsmarknad”.

”Oskälighetsbedömningen” som återfinns bland förslagen kommer tyvärr bara att hjälpa ett ytterst litet antal. De pengar som anslagits räcker till något tusental av det hundratusental som kastas ut genom sjukförsäkringsreformen.

Risken för godtycke och rättsosäkerhet kommer att öka när större ansvar läggs på Försäkringskassans handläggare utan att dessa ges några som helst riktlinjer för vad som kan anses vara ”oskäligt”. Reglerna för sjukersättning kommer fortfarande att vara bland världens hårdaste då inga förslag till uppmjukningar föreslås. Förslaget till ny ersättning för nollklassade kommer att leda till att dessa får leva på en inkomst runt existensminimum.

Vi vet alla vid det här laget att utförsäkringarna utgör en katastrof. Bara drygt tre procent av de utförsäkrade har lämnat Arbetsförmedlingen för arbete utan stöd i någon omfattning. Utöver detta har ett mindre antal sjuka fått lönebidrag eller subventionerade timanställningar. Många personer har nollklassats och tvingats vända sig till socialkontoren eller tvingas leva på anhöriga efter att ha gjort slut på eventuell ekonomisk buffert. En majoritet av de utförsäkrade har ansökt om att återvända till sjukförsäkringen. I de flesta fall är de ännu sjukare när de återvänder än när de utestängdes från försäkringen.

Varje månad får dessutom tusentals avslag eller indrag på sjukpenning trots sjukintyg av läkare, på grund av att handläggare beslutar enligt en lista på föreslagen sjukskrivningstid vid olika diagnoser (socialstyrelsens så kallat beslutsstöd för läkare), trots att de varken har medicinsk kunskap eller helhetssyn på den försäkrade.

Vi som undertecknar är inte kritiska till tidsmarkörer i sjukförsäkringen under förutsättning att de används på rätt sätt: för att hjälpa de sjuka att få sina rättigheter till-godosedda. Sverige har råd med en bra och rättssäker sjukförsäkring som ser till individens behov – inte bara till statistiken. Bakom varje siffra finns en människa av kött och blod. Sjuka behöver vård och rehabilitering – inte bli utestängda eller utkastade från försäkringen.

De marginella och osäkra förändringar av sjukförsäkringen som har föreslagits hittills gör det än viktigare att alla går man ur huse Annandag påsk och protesterar mot att utförsäkringarna får fortsätta. Anslut er till påskuppropet och visa ert missnöje – de som är sjuka kan inte vänta längre – och vem som helst som nu är frisk kan när som helst komma att drabbas av detta regelverk!

Gertie Gladnikoffjournalist, Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt

Charlotte Thérèse Björnströmfilisofie magister, initiativtagare till Påskuppropet

Jenny Fjellläkare,nätverket Resurs

Christer Hogstedtmedicine doktor, professor emeritus, Vårdnätverket Gemensam Välfärd Stockholm

Ywonne Jacobsson,ordf för Cancerhjälpen

Maria Wermesjukgymnast,nätverket Slussa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel