Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige slösar bort sin framtid

Sverige och Västmanland står inför stora utmaningar. En stor andel av våra företagare är över 55 år och många av dessa ser ett ägarbyte framför sig inom några år. Frågan är bara till vilka ska man lämna över? Trots att nästan två av fem 18–30-åringar säger att de hellre skulle vilja driva eget än söka anställning är både andelen nyföretagande och företagsamma personer i Västmanland bland de lägsta i hela landet.

Samtidigt skenar ungdomsarbetslösheten. 5 000 unga i Västmanland går utan jobb. Det är en tragedi, både för alla unga som inte får visa vad de går för, och för näringslivet, som går miste om ungdomsgenerationens kunskap och erfarenhet. Och därtill ett dyrbart slöseri med ung initiativkraft.

Märkligt nog pratar vi väldigt lite om dessa utmaningar. Situationen är allvarlig. Det är därför hög tid att den politiska debatten handlar mer om Sveriges framtid. Behovet av nya jobb kräver att vi bygger en starkare företagarkultur. Vi måste hitta sätt att uppmuntra företagande och entreprenörskap inom framtidsbranscher som vård, skola och omsorg. Regelförenklingar och sänkta skatter på kapital, företagande och arbete är nödvändiga ingredienser i en framgångsrik näringslivspolitik. Vi måste också få till stånd ett närmare samarbete mellan utbildningsväsende och näringsliv.

Samhällsdebatten fylls i stället varje dag med frågan om vilka behov som är mest angelägna att mätta. Är det inte höjda eller ändrade bidrag det handlar om så är det i bästa fall jobben och sysselsättningen som hamnar i fokus.

Det vore naturligt att fråga sig varifrån jobben ska komma och vem som kan skapa dessa. Men den frågan verkar inte politikerna vilja betona. Hur vi ska få till en långsiktig tillväxt som möjliggör ökad välfärd och ökade valmöjligheter är ett perspektiv som inte får plats.

Vad vi inte kan bortse från är att det är i näringslivet som jobben skapas. Nästan fyra av fem sysselsatta ungdomar arbetar inom den privata sektorn. Därför är ett gott företagsklimat en förutsättning för en jobbskapande tillväxt.

Den i särklass viktigaste faktorn för att få fler företag att växa är att underlätta företagandets villkor och skapa bättre förutsättningar för entreprenörskap, vilket också svenskarna uppger vara den effektivaste åtgärden mot arbetslöshet följt av löneskattesänkningar. Endast var femte svensk tror att höjda ersättningar i socialförsäkringssystemen råder bot på den höga arbetslösheten.

Vanligt folk tycks vara klokare än politikerna.

För att lyfta in företagsfrågorna i debatten har jag tillsammans med andra entreprenörer tagit initiativ till Släpp in framtiden, ett nätverk som vill uppmuntra ett visionärt nytänkande inom näringslivet och politiken.

I alla landsändar gör företagare och entreprenörer sitt bästa för att ta vara på ungdomsgenerationens färdigheter. Vi vill uppmuntra och stötta alla sådana ansträngningar, samtidigt som vi tar debatten med politikerna. Det går inte att stilla se på längre, när Sverige slösar bort sin framtid.

Johan Talenti

vd Silentium, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel